Otvoritev slovenske vzorčne kmetije


Avtor: U.S. Datum: 3194 dni nazaj.


  10-rezanje traku

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v sredo, 22. julija 2015 skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom odprl slovensko vzorčno kmetijo v Porabju. Kmetija je skupen projekt Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in je izrednega pomena za slovensko narodno skupnost na Madžarskem, saj predstavlja osrednji center namenjen druženju, izobraževanju in vzpodbujanju kmetijskih dejavnosti v Porabju na Madžarskem, sta izpostavila oba ministra.

3-vip gostje, nastop z druge strani

Ob tej priložnosti je minister Žmavc poudaril, da Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu svojo aktivnost pri ohranjanju in razvoju slovenske narodnostne identitete zunaj meja RS razume tudi kot prispevek h krepitvi slovenskega gospodarstva. Posebna pozornost je namenjena gospodarskemu povezovanju med matico in slovensko skupnostjo, manjšino na drugi strani meje. In pri Slovenski vzorčni kmetiji gre ravno za to. Tu gre za krepitev kmetijstva v povezavi s turizmom, torej tiste panoge, ki je že od nekdaj prisotna na tem področju in obenem pomeni njegovo nadaljnjo perspektivo.
1-VIP GOSTJE, zaƒetek otvoritve
V nadaljevanju je minister izrazil prepričanje, da bo ta kmetija pripomogla k še večji turistični prepoznavnosti regije navzven, s tem pa tudi  h krepitvi skupnosti, ki živi na tem območju, torej h krepitvi slovenstva v Porabju.
5-minister ªmavc nagovorSlovenska vzorčna kmetija je eden izmed štirih pomembnih projektov v zamejstvu, ki jih je oz. jih bo Vlada RS v letu 2015 uspešno zaključila. Vsi skupaj imajo velik pomen za nadaljnji uspešen razvoj slovenske skupnosti v zamejstvu. Ob Slovenski vzorčni kmetiji so to še Tržaško knjižno središče v Trstu, Slovenska glasbena šola v Celovcu in Slovenski dom Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki.6-po rezanju traku minister ªmavc izroƒi trobojnico  Andrei Kovasc

»Današnjo otvoritev razumem kot zaključek prvega dela projekta. Verjamem, da bo tudi nadaljevanje projekta – delovanje kmetije – prav tako uspešno, kot je bila izvedba prvega dela, za kar bo skrbela ekipa Razvojne agencije Slovenska krajina, ki je vključena v ta projekt od samega začetka«, je ob koncu dejal minister Žmavc. In ob tem se zahvalil in čestital vsem, ki so ta projekt Slovenska vzorčna kmetija podpirali, v njega verjeli ali pri njem sodelovali.  

9-prva vrsta od blizu


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo