Pahor sprejel člane svetov vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu


Avtor: slovenci Datum: 2877 dni nazaj.


Ljubljana, 1. julija - Predsednik republike Borut Pahor je danes v luči praznovanj 25. obletnice samostojnosti Slovenije v predsedniški palači pripravil sprejem za člane sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu.

koda 1 - 10.00 predsednik republike Borut Pahor bo sprejel ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Zmavca ter clane sveta vlade za Slovence v zamejstvu in clane sveta vlade za Slovence po svetu; predsedniska palaca, velika dvorana, Erjavceva 17, LJUBLJANA

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca ter člane sveta vlade za Slovence v zamejstvu in člane sveta vlade za Slovence po svetu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot so ob tem sporočili iz urada predsednika republike, je bil sprejem hkrati priložnost za zahvalo vsem, ki v zamejstvu in tujini tako ali drugače širijo in ohranjajo slovensko kulturo in narodno identiteto Slovenije, "z zavedanjem, da je dejavnost Slovenk in Slovencev izven meja naše domovine vredna posebnega spoštovanja in občudovanja in je neprecenljiva tako za državo kot tudi za vsakega državljana in državljanko posebej".

Pahor je članom obeh svetov tudi izrazil veliko hvaležnost za nenadomestljiv prispevek in podporo, ki so jo po svojih najboljših močeh izrazili naši državi, ko je pred 25. leti s prvimi koraki stopila na samostojno pot. Slovenskemu mendoškemu oktetu, ki je kot posebni gost nastopil na letošnji osrednji državni proslavi pred tednom dni, je poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.

V imenu sveta vlade za Slovence v zamejstvu je koroški Slovenec Gabriel Hribar čestital Sloveniji za 25. obletnico samostojnosti. Hribar se je med drugim zahvalil predsedniku Pahorju, ki je kot predsednik slovenske vlade prisostvoval postavitvi prvega dodatnega dvojezičnega napisa na avstrijskem Koroškem.

To dejanje je Slovencem na avstrijskem Koroškem pokazalo, da je Slovenija zanesljiva zaščitnica Slovencev v zamejstvu, je povedal Hribar in Sloveniji zaželel vse močnejšo vlogo v osrčju alpsko-jadranskega prostora, vsem Slovenkam in Slovencem pa navdušenje in veselje za oblikovanje prihodnosti.

V imenu sveta vlade za Slovence po svetu se je predsedniku republike za skrb in zanimanje za Slovence po svetu, ne le v besedah, vendar tudi v dejanjih, zahvalil Martin Črnugelj, ki prihaja iz Brazilije.

Povedal je, da se ob praznovanju te pomembne obletnice Slovenci po svetu radi spominjajo svojih prednikov, ki so hrepeneli po osamosvojitvi, se zanjo borili in močno prizadevali.

"To praznovanje naj ne obuja le spominov in čustev, ampak zavedanje naše odgovornosti do potomcev, na katere moramo prenesti vrednote, jezik, kulturo in ustvariti življenjske pogoje za njihov trajni razvoj", je strnil misli Črnugelj in opozoril, da bomo vse to dosegli, če bomo le složni.

Za današnji sprejem pomembnih ambasadorjev slovenstva v svetu in zamejstvu, ki kaže, da Slovenija goji do slovenstva poseben odnos tudi izven naših meja, se je predsedniku republike zahvalil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo