Pavšič in Bandelj v Ljubljani o manjšini


Avtor: U.S. Datum: 1898 dni nazaj.


Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič za Slovensko kulturno gospodarsko zvezo (SKGZ) in Walter Bandelj za Svet Slovenskih organizacij (SSO), sta se v kabinetu predsednika slovenske vlade Marjana Šarca srečala z njegovimi sodelavci, da bi jih seznanili o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Rudi Pavšič in Valter Bandelj. Foto: Primorski dnevnik

Prosila slovenskega premierja za pomoč

Posebej sta se zaustavila pri vprašanju zakonskega predloga o zmanjšanju števila poslancev in senatorjev ter na možnost, da bi v okviru spreminjanja ustave odobrili predlog, ki zagotavlja mesto za slovensko predstavništvo v Senatu in Poslanski zbornici. S tem v zvezi sta predsednika krovnih prosila slovenskega premierja, naj na to problematiko opozori italijanskega predsednika vlade Conteja v želji, da bi se tudi na tej ravni sprožili potrebni mehanizmi za uresničitev predlogov o zvišanju števila mest v deželi FJK, ki bi bila namenjena Slovencema.

Ob drugih aktualnih problematikah, ki zadevajo organizirano obliko manjšinske skupnosti in njeno večjo povezanost s Slovenijo, sta Pavšič in Bandlej izpostavila tudi potrebo po redefiniciji odnosov (in samega zakona) med matično državo in Slovenci v sosednjih državah. Bandelj in Pavšič sta predlagala, da bi se razprava sprožila v Svetu za Slovence v zamejstvu, ki jo vodi sam predsednik vlade.

Predsednika SSO in SKGZ sta slovenskega premierja povabila na obisk k Slovencem v FJK, kar bi pomenilo veliko priznanje naši skupnosti in bi obenem utrdilo dobrososedske odnose.

Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo