Peto čezmejno srečanje istrskih slovenskih kulturnih društev


Avtor: U.S. Datum: 2339 dni nazaj.


V organizaciji Društva istrskega prijateljstva Histria Piran se je pred dnevi v Portorožu odvilo že peto čezmejno srečanje slovenskih in hrvaških kulturnih društev. Ideja po druženju med rojaki s slovenskega in hrvaškega dela Istre se je porodila pred petimi leti, ko so se ob prazniku slovenske državnosti, srečali prvič.

Nastop ŽPZ Ajda Umag. Foto: SKD Ajda Umag

Nastop ŽPZ Ajda Umag. Foto: SKD Ajda Umag

Druženje med rojaki, ki vsak na svoj način prizadevno skrbijo za ohranjanje slovenske kulture, je v prvi vrsti namenjeno sproščenemu srečanju in izmenjavi izkušenj. Vsako leto se zgodi v drugem kraju, kjer članice in člani društev predstavijo svojo bogato ustvarjalnost. V kulturnem programu, ki se je odvil sredi Portoroža, so se med drugim predstavili Ženski pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Ajda in Umaga, Mešani pevski zbor Encijan iz Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj, Mešani pevski zbor iz Portoroža in Moški pevski zbor iz Izole. Zbora iz slovenskega dela Istre sta skupaj zapela Vstajenje Primorske, zbora iz Hrvaške Istre pa Krasna zemljo Istro mila. Zbrane so, ob predsedniku DIP Histria Lučanu Groziču, pozdravili še piranski župan Peter Bossman, podžupan mesta Umag Ivan Belušić in Rudi Merljak iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ne le zabava, tudi načrti za prihodnje

Tokratno jubilejno srečanje je bilo tudi priložnost za snovanje načrtov za prihodnje. Rudi Merljak in Ivan Belušić sta »izkoristila priložnost« in se pogovarjala o uvajanju slovenskega jezika v osnovno šolo v Umag v novem šolskem letu in o dopolnilnem pouku slovenščine za članice in člane SKD Ajda ter maturante.

Predsednik Zveze pevskih zborov Primorske Anton Baloh, predsednica SKD Ajda Danica Bojković in podžupan mesta Umag so govorili o pobudi slovenskega društva, da bi enega od koncertov revije Primorska poje prihodnje leto pripravili tudi v Umagu.

Članice in člani društev pa so se dogovorili, da bodo čezmejno srečanje istrskih kulturnih društev prihodnje leto razširili. K sodelovanju bodo povabili tudi slovenska kulturna društva iz Italije in v ta namen že navezali stike s SKD Skala Slovan iz Gropade.

Druženje se je zaključilo z glasbo in plesom. In dogovorom, da se prihodnje leto srečajo na Učki, kjer bosta gostitelja SKD Snežnik iz Lovrana in SKD Lipa iz Buzeta.

Danica Bojković, predsednica SKD Ajda Umag


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo