Pisatelj Pregl na obisku na Nizozemskem


Avtor: U.S. Datum: 2806 dni nazaj.


Kako delujeta Smejalnik in Cvililna zavora? Kakšnega okusa je pravzaprav Kričenka? Tudi najbolj pridni učenci slovenščine so se čudili tem, zanje povsem novim besedam. K sreči jih je njihov avtor s pomočjo prisotnih otrok takoj tudi zelo nazorno razložil. S tem prisrčnim uvodom je Slavko Pregl vešče prebil led, ki bi ga mladi bralci morda čutili ob srečanju z enim najbolj priznanih slovenskih mladinskih pisateljev. Menda tudi z enim največjih - po velikosti seveda - kot je sam hudomušno dodal.

nizo

Le malenkost bolj resno je gosta v soboto, preteklega 18. julija v Haagu predstavila prof. mag. Danica Novosel. V uvodu je lahko naštela le nekaj najbolj znanih od Preglov 50-ih knjig, ob katerih rastejo in uživajo številne generacije mladih bralcev. Pri predstavitvi je bilo govora tudi o celi vrsti funkcij, med drugim je bil Slavko Pregl predsednik Drustva slovenskih pisateljev. Najbolj pri srcu pa mu je bilo menda predsedovanje Bralni znački. Zato se je z veseljem odzval vabilu 'slovenske šole' v nizozemskem Haagu, da skupaj s tukajšnjim veleposlanikom Kirnom šolarjem in mladim bralcem podeli spričevala in diplome bralne značke.

unnamed

Po nizozemskem šolskem sistemu so otroci, ki obiskujejo Dopolnilni pouk slovenskega jezika v Haagu, stari med 4 in 12 leti. Učiteljica Danica Novosel ima tudi odraslo skupino, hkrati pa slovenščino poučuje na Mednarodni soli v Bergnu. Ne glede na starost svoje učence se posebej spodbuja k branju slovenskih knjig, tudi k osvajanju bralne značke. Za to se ji je posebej zahvalil veleposlanik Roman Kirn, poleg ohranjanja slovenščine je poudaril izredno povezovalno vlogo, ki jo ima 'slovenska šola' pod njenim vodstvom v tukajšnji slovenski skupnosti. K tej pohvali svoje aktivne članice se z veseljem pridružuje Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

unnamed (1)

Še bolj sproščeno je bilo kasneje druženje ob prigrizku, ki so ga pripravile skrbne mame. Slavko Pregl je podpisoval svoje knjige, do besede, pravzaprav do vprašanj pa so prišli tudi 'malo starejši bralci', ki so 'Genije v kratkih hlačah' pred tridesetimi leti brali tako rekoč 'v živo'.

Vir: Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo