Pismo iz Celovca


Avtor: U.S. Datum: 2385 dni nazaj.


Bliža se stoletnica koroškega plebiscita in ob tem jubileju bi bilo lepo, da bi se avstrijski zvezni in deželni politiki koroškim Slovencem zahvalili, ker so leta 1920 glasovali za Avstrijo, pa tudi za njihov upor, ki je omogočil suverenost Avstrije, in za njihov prispevek k sožitju na Koroškem. Tako si je ob podelitvi nagrade, poimenovane po "očetu koroških Slovencev", duhovniku, publicistu in politiku Andreju Einspielerju, zaželela letošnja nagrajenka Martha Stocker, deželna svetnica iz Južne Tirolske, velika zaveznica slovenske narodne skupnosti na Koroškem, zaslužna za marsikatero sodelovanje med obema manjšinama, njeno, avstrijsko, v Italiji in slovensko v Avstriji.

Bliža se tudi praznik slovenskega gledališča, ki ga vsakič 8. decembra priredi KKZ. Začelo se je leta 1962 z Miklovo Zalo, tokrat pa bo v celovškem mestnem gledališču na sporedu muzikal Vesna, nastal po kultnem slovenskem filmu.

Bliža se tudi praznik slovenskega gledališča, ki ga vsakič 8. decembra priredi KKZ. Začelo se je leta 1962 z Miklovo Zalo, tokrat pa bo v celovškem mestnem gledališču na sporedu muzikal Vesna, nastal po kultnem slovenskem filmu. Foto: KKZ

Nacionalni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) podeljujeta Einspielerjevo nagrado od leta 1988 osebnostim iz večinskega naroda, ki imajo zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kot za sodelovanje med Koroško in Slovenijo. Letošnjo nagrajenko je na slovesnosti duhovito predstavil predsednik NSKS Valentin Inzko in pospremil njeno oceno, da na Koroškem opaža "veselo sproščenost, polno prask svetovne otožnosti", s sposojenimi domislicami, kakršna je ta, da Slovenci nismo veseli, če nismo žalostni, in da nas, sodeč po naših pesmih, domotožje muči še doma.

Stockerjevi, ki se ne zavzema za lastno narodno skupnost, marveč tudi za druge, so pri srcu tudi kočevski Nemci. O tej ne ravno neproblematični temi je za celovške Novice razmišljala takole: "Če bi Republika Slovenija priznala kočevske Nemce, bi postalo razumevanje avstrijske in koroške politike za prizadevanja koroških Slovencev še večje. Ne razumem, zakaj se Slovenija po tolikih letih brani priznati kočevske Nemce. To bi bilo dejanje pravičnosti."

Članek v celoti lahko preberete na strani časnika Večer.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo