Po poteh naših prednikov – v Koper in okolico


Avtor: U.S. Datum: 1849 dni nazaj.


V Sloveniji je veliko lepih kotičkov in Društvo Slovencev Triglav Banjaluka vsako leto popelje svoje člane v eno izmed slovenskih pokrajin. Pri pripravi izletov nam pomagajo domačini, saj oni najbolje vedo, s čim bodo navdušili obiskovalce. Na ekskurzijah, ki se imenujejo Po poteh naših prednikov, spoznamo naravne in kulturne znamenitosti, značilne jedi in še marsikaj, česar običajni turisti ne vidijo.

Na Tartinijevem trgu v Piranu.

Letos smo se odpravili v Koper in okolico. Osnovnošolci in dijaki so odšli k vrstnikom, program za odrasle pa je Nataši Kajmaković pomagala pripraviti Luana Malec iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Po prihodu nam je vodič z zanimivimi zgodbami približal zgodovino mesta. V Koper smo prišli 23. aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige, zato smo Noč knjige praznovali v knjižnici. Pripravili so nam prijazen sprejem, pozdravil nas je direktor David Runco, z interpretacijo svoje pesnitve Rumi in kapitan pa nas je ob barvitih ilustracijah Ejti Štih očarala dramska igralka in pisateljica Saša Pavček. Večer, ki bo vsem ostal v lepem spominu!

V Hrastovljah

V sredo, 24. aprila, smo najprej obiskali Krajinski park Sečoveljske soline. Spoznali smo, kako poteka pridelava soli po tradicionalnih postopkih. Pot nas je vodila še do Pirana, ogledali smo si Tartinijev trg in Trg 1. maja, povzpeli pa smo se tudi do cerkve sv. Jurija. Kosilo smo imeli v Hrastovljah – v gostišču Švab so skuhali bobiče – tradicionalno istrsko mineštro. Ponudili so jo s sveže pečenim kruhom. Ena najpomembnejših kulturnih znamenitosti slovenske Istre je cerkev sv. Trojice v Hrastovljah, uvrščena je na seznam svetovne kulturne dediščine. Ogledali smo si znamenite freske in napise v glagolici. Zadnja točka našega celodnevnega izleta so bile Marezige, vas, ki leži 280 metrov nad morjem in nudi čudovit razgled na Koprski zaliv. Ustavili smo se pri spomeniku žrtvam fašizma in pri vinski fontani – to je edina fontana za degustacijo vin v Evropi.

V četrtek, 25. aprila, smo se sprehodili po Kopru, nekateri pa tudi do Izole. Popoldan smo se polni lepih vtisov vračali domov. Vsaka ekskurzija nam odkrije nekaj novega, tako počasi sestavljamo mozaik raznolikih slovenskih pokrajin.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo