‘Po rodu smo enaki!’


Avtor: U.S. Datum: 1392 dni nazaj.


Kaj druži Slovence v Benečiji in Posočju, Jožko Hudl - dobitnik srebrne plakete JSKD in Koroška poje 2020, Reka - EPK 2020 - tudi v znamenju rocka, madžarsko slovenski spletni slovar

Gostimo koroškega Slovenca Jožka Hudla, ki se že od otroških let posveča kulturnemu delovanju. Bil je med ustanovitelji slovenske glasbene šole na Koroškem, vrsto let je vodil društvo Edinost v Pliberku, zdaj pa med drugim pomaga beguncem. Za svoj trud in povezovanje s Slovenijo je dobil visoko priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti – srebrno plaketo.

“Sam ne moreš storiti ničesar, zato je to priznanje za vse, ki so v vseh teh letih sodelovali z mano.”

Že desetletja so tesno povezani Slovenci iz Benečije in Posočja. Po rodu smo enaki, pravi Zdravko Likar, eden od avtorjev knjige, v kateri je dokumentiran boj beneških Slovencev za obstoj in pomoč rojakov iz Posočja.

Štiri leta je trajala priprava madžarsko slovenskega spletnega slovarja, ki bo v veliko pomoč tudi mladim porabskim rojakom pri učenju slovenskega jezika.

Ustavimo se tudi na Reki – evropski prestolnici kulture – , ki bo leto dni Luka različnosti. Med številni prireditvami, ki so zaznamovale uradni začetek, je bil tudi odlično obiskan festival starih rockovskih zvezd – Old stars festival.  Reka ima namreč bogato tradicijo in je bila nekoč center rocka v nekdanji Jugoslaviji, pravi inspicient festivala, rojak Ivan Harej Harry.

“Na Reki je bil leta 1957 prvi disco klub. V Parizu je bil leto prej prvi klub, v katerem so poslušali plošče, leto pozneje pa so na Reki že plesali ob glasbi s plošč.”

Reški rojak Ivan Harej Harry je tudi navdušen, saj so med občinstvom na sobotnem festivalu opazili več kot 60 odstotkov mladih. Velik obisk so pričakovali, saj ljudje vedo, kaj jih čaka na njihovih koncertih, pravi naš sogovornik, ponosen zaradi tesnih vezi med Ljubljano in Reko ter slovenskih glasbenikih, ki so redno nastopali pri njih. Zakaj? Prisluhnite!

Prisluhnite oddaji! Sotočja (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo