Počastitev 25. obletnice samostojnosti RS v Trstu


Avtor: slovenci Datum: 2880 dni nazaj.


Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu je v mesecu juniju z več dogodki obeležil 25. obletnico samostojnosti Slovenije. V četrtek, 23. junija 2016, je v Tržaškem knjižnem središču potekala predstavitev razstave Les 25/izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu, ki ponuja odlično informacijo o izbranih vrhunsko oblikovanih izdelkih sodobnega oblikovanja v lesu v Sloveniji.

Foto: Daniel Novakovic/STA

Foto: Daniel Novakovic/STA

Generalna konzulka Ingrid Sergaš je v uvodnem pozdravu izrazila zadovoljstvo, da se ob 25. obletnici samostojnosti država predstavlja na sodoben način, s predstavitvijo svoje ustvarjalne odličnosti. Hkrati je poudarila pomen razstavnega prostora - Tržaškega knjižnega središča, ki obeležuje prvo leto svojega delovanja in ki tudi s tovrstnimi dogodki izkazuje svoj povezovalni in promocijski namen. Razstavo je predstavila njena avtorica doc. dr. Barbara Predan, ki je poudarila, da je les naravna danost Slovenije, ki je kar v 60% pogozdena.

Slovenski oblikovalci in arhitekti že desetletja odlično uporabljajo priložnosti tega naravnega materiala, kar je predstavljeno v uvodnem delu razstave. Pri izboru izdelkov, ki so vključeni v razstavo, so bili osnovni kriteriji vrhunsko načrtovanje, smiselnost izbire in funkcija, ki se izkazuje preko forme. Predstavitev so dodatno obogatili nekateri avtorji del, zajetih v razstavi iz: Design Studio Mashoni, Oloop, SoNo Arhitekti, Studio Miklavc in Wisonic Design, ki so predstavili svoje oblikovalske projekte. Razstava bo na ogled do 29. junija 2016.
V torek, 28. junija 2016, je v Tržaškem knjižnem središču potekal slavnostni sprejem ob 25. obletnici samostojnosti in dnevu državnosti Republike Slovenije. Vabilu Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu so se odzvali pomembni institucionalni predstavniki sosednje države Italije in dežele Furlanije Julijske krajine, predstavniki tržaškega konzularnega zbora, župani in predstavniki dvojezičnih občin ter seveda številni predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Generalna konzulka Ingrid Sergaš je v svojem nagovoru izpostavila ključne mejnike osamosvojitve in razvoja države v 25 letih njenega obstoja. Poudarila je, da je bila odločitev za osamosvojitev poteza zrelega naroda in prosvetljenega vodstva. Omenila je tudi nekatere izzive, s katerimi se je država soočala predvsem v letih krize in izrazila trdno zavezanost Slovenije evropskim združevalnim procesom. Kratek kulturni program je izvedla skupina gojencev Glasbene matice in Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki so zapeli himno in izvedli skladbo Domovina mili kraj, ki jo je za 25. letnico samostojnosti posebej priredil Patrick Quaggiato.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo