Podeljena so bila priznanja Naša Slovenija 2015


Avtor: slovenci Datum: 2822 dni nazaj.


V soboto, 27. 2. 2016, so bila v Kropi na Gorenjskem že šestič zapored podeljena PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA, to pot za leto 2015.

unspecified1

Z njimi gibanje Kultura – Natura Slovenija nagrajuje prizadevanja posameznikov, društev in drugih civilnih pobud pri ohranjanju in uveljavljanju slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine..

Priznanja je podelil Slavko Mežek, predsednik gibanja Kultura-natura Slovenija.

Prejemniki priznanj Naša Slovenija 2015 so v znak trajne pozornosti prejeli likovna dela, ki jih je poklonil koroški slikar – poet Gustav Januš.

Kulturni program so oblikovali otroci iz Otroškega vrtca Kropa in folklorne skupine VOŠE, ki deluje na POŠ Ovsiše v okviru OŠ Staneta Žagarja Lipnica. Dogodek so s sporočilnimi nagovori obogatili tudi nekateri prejemniki priznanj.

Odbor za podelitev priznanj Naša Slovenija 2015, ki ga je vodila dr. Herta Maurer-Lausegger (Inštitut za slavistiko Univerze v Celovcu), je med 21 predlogi izbral naslednje prejemnike:

1. kategorija: OHRANJANJE DEDIŠČINE
– GRADIŠČE NA TURNAH, Svatne na Koroškem (družina Mikel) – PETROVČEVA HIŠA, Občina Cerklje, ter HIŠA IGNACIJA BORŠTNIKA (družina NOVAK), Cerklje na Gorenjskem - DVOREC BUKOVJE, Občina Dravograd in JZ Dravit Dravograd

2. kategorija: RAZISKOVANJE IN UVELJAVLJANJE DEDIŠČINE
– DRUŠTVO LAUFARIJA CERKNO, Cerkno – DRUŠTVO GOSPODINJ IN DRAMSKA SKUPINA PLANINA PRI AJDOVŠČINI

3. kategorija: ZASLUGE POSAMEZNIKOV ali ORGANIZACIJ
– Dr. JANKO ZERZER, Celovec – SLOVENSKO KULTURNO SREDIŠČE PLANIKA, Kanalska dolina – KUD LA CASA DE KAMNA (Cecilia Prenz, Dušan Kopušar), Kamna Gorica

4. kategorija: IZOBRAŽEVANJE, USPOSABLJANJE IN OZAVEŠČANJE

– DUŠICA KUNAVER, Ljubljana

– JANEZ MEDVEŠEK, Dragomelj pri Domžalah

– STOPETKRAT O ŠOŠTANJU V ENEM ODSTAVKU, Občina Šoštanj.

Po podelitvi so si številni gostje iz Slovenije in zamejstva ogledali kovaško Kropo, nekateri pa tudi sosednjo Kamno Gorico. Razpis za priznanja Naša Slovenija 2016 bo objavljen jeseni ob letošnjih dnevih evropske kulturne dediščine.

Besedilo: Slavko Mežek

Slike: Metka Jeromelj, Studio Art 76


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo