Pogled nazaj na leto 2017


Avtor: U.S. Datum: 2338 dni nazaj.


Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik, ki je v letu 2017 predsedoval tudi sosvetu za slovensko narodno skupnost, obžaljuje, da ni uspelo doseči sistemske rešitve za financiranje manjšinskih medijev. Ob tem poudarja potrebo po političnem zastopstvu slovenske narodne skupnosti.

Staro leto bo kmalu minilo, zato je čas, da se še enkrat ozremo nazaj. V Slovenskem sporedu ORF bomo to storili v dneh po božičnih praznikih vse tja do praznika svetih treh kraljev. Prvi pogovorni partner je globaški župan in predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik. Pred kratkim se mu je iztekel enoletni mandat predsedovanja sosvetu za slovensko narodno skupnost pri uradu zveznega kanclerja.

S tem poglavjem Sadovnik tudi začenja svoj pogled na iztekajoče se leto. O svojih izkušnjah ugotavlja, da je bilo leto 2017 tudi z omenjenega vidika zanimivo, intenzivno, včasih tudi naporno. Celotna koordinacija znotraj slovenske narodne skupnosti da je bila v odgovornosti SKS.

Ker manjšinska vprašanja v avstrijski politiki skoraj niso bila več prisotna, je kot predsednik sosveta organiziral pogovore s predstavniki vseh parlamentarnih poslanskih klubov in dosegal, da je politika pokazala vsaj malo več zanimanja. Da bi v ključnih vprašanjih manjšinske zaščite lahko storili korak naprej, pa je nenazadnje preprečil razpad stare vlade, obžaluje Sadovnik.

Niz pogovorov ob prestopu iz leta 2017 v leto 2018 bomo nadaljevali v četrtek s predsednikom Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjanom Sturmom.

SVSD / Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo