Poklon Martinu Bizjaku


Avtor: U.S. Datum: 1955 dni nazaj.


»V Pulju živim, po srcu sem Slovenec. Ko človek pride v leta, se polahko vrača v svoje izhodišče. Nikoli nisem izpostavljal tega, da sem Slovenec, vendar sem v srcu ostal Slovenec.«

Martin Bizjak. Foto: SVSD

Tako je leta 2016 v intervjuju za glasilo Mavrica, ki ga nekoč tudi sam urejal, dejal lani umrli umetnik, publicist in kulturnik velikega kova. Bil je ustanovni član Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, ki je s svojim znanjem in voljo bogatil in plemenitil programe društva. Bil je vizionar, edinstven in neponovljiv, so ob njegovi smrti januarja 2017 zapisali v društvu.

Akademski slikar, ki je diplomiral na ljubljanski likovni akademiji, je v Pulj prišel leta 1957 in se najprej zaposlil v šoli, nato pa je postal referent za kulturo občine Pulj. Imel je zasluge, da se je v 70 letih prejšnjega stoletja organizacija filmskega festivala iz Beograda preselila v Pulj. Med letoma 1975 in 1984 je bil direktor puljskega festivala, ustanovil je tudi festival amaterskega filma in društvo likovnih umetnikov.

Martinu Bizjaku, ki je zaznamoval pol stoletja kulturnega življenja in v Pulju pustil neizbrisen pečat, so se zdaj poklonili z retrospektivno razstavo v Mestni galeriji in v Galeriji Vincent iz Kastva.

Več o razstavljenih delih in umetniku v pogovoru Mateje Železnikar z njegovo hčerko Bredo Bizjak, ki ga lahko poslušate prek strani SVSD.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo