Poletje v reškem slovenskem domu Bazovica


Avtor: U.S. Datum: 1590 dni nazaj.


Že tretje leto zapored je slovenska skupnost na Reki uspešno izpeljala dva poletna športno-ustvarjalna tedna, namenjena najmlajšim članom. Projekt "Poletje v Bazovici" se je začel leta 2017 s skromnim enim tednom. Letos je v prvem tednu sodelovalo 14 otrok, v drugem pa kar 19. Otroci so bili stari od 5 do 11 let.

Tudi tokrat so teden organizirali tematsko, od športnega dne, kulturnega dne, dneva za zdravje in zdravo prehrano do dneva za dobrodelnost. Na temo dobrodelnosti so dobili tudi dva obiska, in sicer iz Društva Tačke pomagačke – slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov ter iz reškega Društva Crveni nosovi, katerega člani so zdravniki, ki oblečeni v klovne razveseljujejo otroke v bolnišnicah in starejše v domovih za ostarele. Tretji obisk je prišel iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra. Predstavili so Pravljične ustvarjalnice LegoZgodbe.

V prvem tednu je bila v veliko pomoč prostovoljka Sara Tomažin iz Ljubljane, ki je bila z tukaj že lansko poletje. V drugem tednu pa sta bili prisotni študentki Lea in Matea z Reke.

Oba tedna sta bila vodena dvojezično. Voditelji so se trudili naučiti otroke čim več slovenskih besed, predvsem pa ponoviti, kar so se naučili lani, in to znanje poglobiti. To so počeli preko raznih iger, s pomočjo izdelovanja plakatov na razne teme. Po kosilu so otroci počivali in gledali filme v slovenščini. Poslušali so pravljice za sproščanje, ob njih pa so najmlajši malo zaprli utrujene oči. Učili so se mnogih pesmic in plesnih igric, ob katerih so se dobro zabavali.

Obe skupini sta za konec druženja pripravili manjšo prireditev za starše, stare starše, brate in sestre. Predstavili so se v slovenščini, in sicer z lutkovno igro Mačka in miši, za katero so sami izdelali miške.

Projekt Poletje v Bazovici sta finančno podprla Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Primorsko – goranska županija.

Sandra Grudenić

Kulturno prosvetno društvo Bazovica Reka


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo