Popotnik po Zliji


Avtor: U.S. Datum: 2430 dni nazaj.


Zilja je zelo dobro raziskana dolina na avstrijskem Koroškem, kjer narečje in navade izginjajo. Etnološke, jezikovne in druge posebnost sta raziskovali Uši Serajnik in Polona Sketelj. Ujeli sta drobce preteklega in sodobnega načina življenja v dolini.

Pogled v Ziljsko dolino.
Foto © Mohorjeva založba Celovec

Njun Popotnik po Zilji je letos izšel pri Slovenskem narodopisnem inštitutu Urban Jarnik in Mohorjevi založbi. Knjigo je uredil Hanzi Filipič.

Uši Serajnik (1966) prihaja iz Reke pri Šentjakobu v Rožu, na Dunaju in v Ljubljani je študirala slovenščino in neevropsko etnologijo, raziskuje pri SNI Urban Jarnik, svojo 'neznano deželo' je odkrila na Zilji.

Polona Sketelj (1969) se je zapisala etnologiji, študirala v rodni Ljubljani. Med njena prehojena območja spada tudi južna Koroška. Dela in ustvarja v Slovenskem entografskem muzeju v Ljubljani.

Uši Serjanik je na predstavitvi Popotnika po Zilji, ki je bila na letošnjih Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani, dejala, da se Zilja od Roža in Podjune precej razlikuje. Zagledamo jo, ko se spustimo proti Bistrici. Zanjo so značilno ravninski travniki, hiše v vaseh so mogočnejše in stojijo testno druga ob drugi.

Več na Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo