Poslanstvo SKA se nadaljuje


Avtor: U.S. Datum: 2382 dni nazaj.


Slovenska kulturna akcija SKA v Argentini deluje že od leta 1954, z letošnjim letom jo vodi nov odbor. Pogovarjali smo se s predsednikom Damijanom Ahlinom.

Damjan Ahlin. Foto: Matjaž Merljak

Vse rojake po svetu, še najbolj pa tiste, ki so ji bili najbolj blizu, je konec lanskega leta presenetila novica, da je umrla dr. Katica Cukjati. Bila je pomembna kulturna delavka, eden pomembnih stebrov slovenske skupnosti v Argentini in tudi predsednica Slovenske kulturne akcije SKA. Gojila stike s slovenskimi kulturniki po vsem svetu, saj SKA že od vsega začetka 20. februarja leta 1954povezuje slovenske kulturnike, ki so morali po drugi svetovni vojni v svet - zato tudi ni bila deležna odobravanja oblasti v Sloveniji po drugi svetovni vojni. Ustanovitelji in prvi predstavniki Zorko Simčič, Tine Debeljak, Ruda Jurčec, Ladislav Lenček ... so bili visoko v kulturni eliti. SKA je vedno predstavljala široko kulturno paleto, s poudarkom na kakovosti del. To je velik izziv za novo vodstvo organizacije, saj je pri mladih kulturnih ustvarjalcih opaziti šibkejše znanje slovenščine.

Odhod dr. Katice Cukjati v večnost je bil velik prelom v dejavnosti SKA in na majskem občnem zboruorganizacije so po pregledu vseh poročil in njihovi potrditvi izbrali novo vodstvo: predsednik Damijan Ahlin; podpredsednik msgr. dr. Jure Rode; tajnica Teodora Geržinič; blagajničarka Marjana Pirc; urednik Meddobja Tone Mizerit. Posamezne sekcije pa vodijo: literarni odsek,Vinko Rode; likovni odsek Andrejka Dolinar; teološki odsek Franci Cukjati; zgodovinski odsek Veronika Kremžar; družbeno-politični odsek Tone Mizerit in Damijan Ahlin.

Več na: radio.ognjisce.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo