Poslovil se je Martin Hozjan


Avtor: slovenci Datum: 2739 dni nazaj.


Slovensko skupnost v Združenih državah Amerike in še posebej v Lemontu oziroma v okolici Chicaga je prizadela vest o smrti sorojaka Martina Hozjana.

Hozjan, ki se je poslovil po dolgotrajni bolezni, je za svoje delo leta 1995 prejel častni znak svobode Republike Slovenije »za zasluge pri ohranjanju in krepitvi narodne zavesti ameriških Slovencev, za zasluge pri gradnji in postavitvi slovenskega doma v Lemontu in za prispevek pri osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije«. Bil je ustanovni predsednik Slovenskega doma, zgrajenega oziroma ustanovljenega leta 1996, in je kot predsednik doma oziroma Slovenskega verskega in kulturnega središča deloval do leta 2014. V tem času je bil tudi predsednik Prekmurskega socialnega kluba, ki se je ukvarjal s pomočjo priseljencem. V letih 1991 in 1992 je bil med najbolj dejavnimi v akciji klicanja političnih zastopnikov v Washingtonu za priznanje Slovenije kot samostojne države. Tudi kot lastnik in direktor podjetja MAH Machine (ustanovljenega pred 40 leti) je deloval v prid slovenstva.

12tensor01

Martin Hozjan (desno) je bil direktor in lastnik podjetja MAH Machine.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo