Posvet Mladi v transnacionalnih povezavah: primer slovenskih izseljencev v BIH


Avtor: slovenci Datum: 2732 dni nazaj.


Društvo Slovencev Triglav Banjaluka je v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU organiziralo posvet za mlade. Tema posveta, ki je bil 19. novembra 2016, je bila Mladi v transnacionalnih povezavah: primer slovenskih izseljencev v BiH. Ta posvet je nadaljevanje odlično organiziranega posveta, ki je bil junija 2016 v Novem mestu.

snv10005

V prvem delu programa, ki ga je vodila prof. Suzana Krvavica z novomeške Gimnazije, so prisotne nagovorili Aljaž Zupan, namestnik veleposlanika Republike Slovenije v BiH, Branka Bukovec iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Marina Lukšič Hacin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Marjan Cukrov z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence iz zamejstva in po svetu in Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Gostje so poudarili, da je pomembno vključevanje mladih v društva in ohranjanje vezi s Slovenijo, upoštevati moramo nove oblike komunikacije, zanimanje in dejavnosti mladih. Gospod Cukrov je posebej izpostavil organizacijo pouka slovenskega jezika. Pri pouku slovenščine morajo mladi dobiti informacije o štipendijah in šolanju v Sloveniji, znanje slovenskega jezika je potrebno izboljšati z ohranjanjem vezi s Slovenijo in prek raznih dejavnosti.

snv10011

V drugem delu posveta so bile gostje mlade članice Društva Triglav Maja Tomašević, Nikolina Čenić in Jovana Dimitrijević, ki se trenutno šolajo v Sloveniji. Član Društva Triglav Nikola Kunjadić in gost iz Črne gore Čedo Velašević sta govorila o svojih izkušnjah s programom Evropska prostovoljna služba in o možnostih mobilnosti mladih. Tri mlade članice so predstavile svoj pogled na pomen učenja slovenskega jezika v matičnem društvu. Pridobljeno znanje jezika je dobra osnova za izmenjave učencev, ki jih društvo organizira, in tudi za udeležbo na tečajih ter za šolanje v Sloveniji.

V razpravi so sodelovali tudi predstavniki ostalih slovenskih društev v BiH. Izmenjali so si mnenja o aktivnejšem vključevanju mladih, o načinih povezovanja z osnovnimi in srednjimi šolami v Sloveniji in o sodelovanju med slovenskimi društvi v BiH.

Vir: društvo Triglav


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo