Potrjeno: na slovenski maturi tudi italijanska naloga


Avtor: U.S. Datum: 1910 dni nazaj.


Odgovor italijanskega šolskega ministrstva na vprašanje Primorskega dnevnika

Na slovenskih šolah v Italiji bodo na letošnji maturi dijaki pisali tri pisne naloge, je Primorskemu dnevniku včeraj potrdilo italijansko šolsko ministrstvo. Pisni protest več kot sto slovenskih profesorjev zato ni imel učinka.

Dijaki na tržaškem zavodu Žige Zoisa med lansko maturo (FOTODAMJ@N)

Prvo nalogo bodo dijaki pisali iz slovenščine, in sicer 19. junija, ko bodo na italijanskih šolah pisali italijansko nalogo. Naslednjega dne, 20. junija, se bodo tako na slovenskih šolah kot na italijanskih preizkusili v predmetih, ki so značilni za posamezno šolo oz. smer. Bistvena razlika bo 21. junija. Na ta dan bodo slovenski dijaki pisali še nalogo iz italijanščine, medtem ko na italijanskih šolah tretja pisna naloga ni predvidena. Matura se bo za vse zaključila z ustnim delom.

Vsebino mature je ministrstvo na osnovi uredbe izpred dveh let določilo z nedavnim odlokom, v katerem piše, da bo šolski urad v Furlaniji Julijski krajini pripravil poročilo in v dogovoru s komisijo za slovenske šole ministrstvu predlagal morebitne spremembe.

Peter Verč,

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo