Pouk slovenščine bo


Avtor: U.S. Datum: 1959 dni nazaj.


Deželna odbornica za izobraževanje Loredana Panariti je v intervjuju za Primorski dnevnik razložila, da se bo poučevanje slovenščine kot drugi jezik EU na nižjih srednjih šolah z italijanskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem začelo s prihodnjim šolskim letom.

Poučevanje slovenščine kot drugi jezik EU na nižjih srednjih šolah z italijanskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem se bo začelo s prihodnjim šolskim letom. To bo sprva potekalo eksperimentalno, nato bodo poučevanje slovenščine glede na povpraševanje morebiti razširili tudi na višje srednje šole. Slovenščina mora postati del sistema šolskega izobraževanja, saj je prav, da imajo občani možnost spoznavati jezike, ki se govorijo v deželi FJK. Poznavanje več jezikov je sploh bogastvo, dobro pa je ne nazadnje spomniti, da je FJK dežela s posebnim statutom prav zaradi prisotnosti jezikovnih skupnosti. To je povedala  odbornica za izobraževanje dežele Furlanije-Julijske krajine Loredana Panariti, ki smo jo vprašali, kako je prišlo do te pomembne novosti v šolskem sistemu. Odbornica Panariti, ki je o tem govorila pred dnevi na ministrstvu za šolstvo ob udeležbi vodje Deželnega šolskega urada za FJK Alido Misso, razlaga, da se je eksperimentalna faza v bistvu že začela.

Loredana Panariti, članica deželnega odbora Furlanije-Julijske krajine, odgovorna za delo in izobraževanje.

Loredana Panariti, članica deželnega odbora Furlanije-Julijske krajine, odgovorna za delo in izobraževanje.

Ali bo res končno prišlo do poučevanja slovenščine na italijanskih nižjih srednjih šolah, ki bodo za to prosile?

Potrebno je, da slovenski jezik postane v vseh pogledih sestavni del sistema šolskega izobraževanja. To ne bo kratka pot, ker bodo potrebni mnogi postopni koraki, od razpisov do seznamov šolnikov itd. Prihodnje leto bomo lahko začeli z eksperimentalnim poukom, zato pa moramo začeti z delom zdaj. To pomeni, da nižje srednje šole že sedaj lahko prosijo za sodelovanje. Zanimanje so že pokazale številne nižje srednje šole oziroma družine, za informacije so vprašale tudi nekatere višje srednje šole.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo