Povezovanje skupnosti, zavezanost jeziku in odpiranje novih poti razvoja


Avtor: U.S. Datum: 1430 dni nazaj.


Poslanstvo Primorskega dnevnika po 75 letih izhajanja ostaja nespremenjeno, učenci se postopoma vračajo v šolske klopi, slovenska društva vnovič odpirajo vrata, na Madžarskem spreminjajo manjšinsko zakonodajo

Primorski dnevnik – edini dnevnik Slovencev v sosednjih državah – praznuje 75 let izhajanja. Skrb za povezanost slovenske manjšine v Italiji, zavezanost jeziku in odpiranje novih poti – poslanstvo Primorskega dnevnika – ostaja nespremenjeno, pravi odgovorni urednik Igor Devetak.

Kulturni center Lojze Bratuž je eno osrednjih kulturnih središč Slovencev na Goriškem.  Tudi tam se soočajo s posledicami pandemije koronavirusa in si želijo čim prejšnjega odprtja, pravi predsednica Franka Žgavec.

Učenci se vračajo v šolske klopi tudi na avstrijskem Koroškem. Kako poteka pouk in priprave na maturo, se pogovarjamo z ravnateljico Slovenske gimnazije v Celovcu Zalko Kuchling.

Ustavimo se na Reki, kamor se v društvo Bazovica vrača tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture. Nadaljujejo z večino svojih dejavnosti, doma pa ostajajo člani mešanega pevskega zbora, ki mu je zaradi karantene odpadlo nekaj najpomembnejših nastopov, tudi na Primorska poje in v Šentvidu pri Stični, poudarja predsednik Zvonimir Stipetić.

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Kölles Kiss pa pojasnjuje, kaj prinašajo načrtovane spremembe manjšinske zakonodaje. Kako pa je z razvojnim programom slovenskega Porabja?

Prisluhnite oddaji! Sotočja (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo