Praznovanje kmetov petih dežel


Avtor: U.S. Datum: 2035 dni nazaj.


Nedeljski kmečki praznik v Galiciji na Koroškem je bil tudi gorenjsko obarvan. Blizu petdeset kmetic in kmetov je odšlo na obisk k sosedom, sodelovali pa so tudi naši folkloristi in godci.

Na nedeljskem Kmečkem prazniku na Koroškem je bilo ob glasbi muzikantov s Poljanskega razpoloženje veselo. Foto: Gorenjski glas

Galicija na Koroškem – Kmečki prazniki na Koroškem, ki sta jih pred 17 leti začeli organizirati Kmetijska izobraževalna skupnost in Skupnost južnokoroških kmetov, ki združuje kmetice in kmete z dvojezičnega dela južne Koroške, so bili prva leta »koroško« obarvani. Zadnja leta so veliko več: prerasli so v Srečanje kmetic in kmetov petih dežel: Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Srečanje ni zgolj manifestativne narave, temveč kaže obetavne sadove v medsebojni pomoči, izmenjavi izkušenj in svetovanju ter sodelovanju, še zlasti mladih, na katerih sloni tudi kmetijstvo. Sad tega sodelovanja je tudi projekt Agra Slomak, ki povezuje slovenske manjšinske kmetijske organizacije in pomaga pri skupnih predstavitvah na kmetijskih sejmih v Radgoni.

Letošnji 17. Kmečki praznik in Srečanje kmetic in kmetov iz petih dežel je bilo v nedeljo v Galiciji / Gallizien v čudovitem naravnem okolju na severni strani Obirja, blizu veličastnega Podkanjskega slapu / Wildsteiner Wasserfalla. Tokrat so manjkali le Madžari oziroma kmetje iz Porabja. Iz hrvaškega Gorskega Kotorja oziroma Čabra je Zoran Ožbolt pripeljal blizu dvajset kmetic in kmetov, ki delujejo in sodelujejo v tamkajšnji kmetijski izobraževalni skupnosti, ukvarjajo pa se predvsem s čebelarstvom, rejo govedi in ovac ter z gozdarstvom. Naši problemi so enaki vašim, je povedal Ožbolt. Največji pa je odhajanje mladih za boljšim kruhom v druge kraje in posledično opuščanje kmetij. Pohvalil je dobro sodelovanje s slovenskim ministrstvom za kmetijstvo, za Slovence v zamejstvu in po svetu in za gospodarstvo. »Pridite v naše kraje in s seboj pripeljite mlade. Morda bo kdo pri nas našel simpatijo in ostal pri nas,« je povedal.

Predstavniki organizacij kmetov iz štirih dežel na odru nedeljskega praznika v Galiciji. Manjka zbornični svetnik in kapelski župan Franc Jožef Smrtnik, ki je imel obveznosti na blagoslovitvi v domačih Kortah.

»Mislim, da se pomena tega čezmejnega sodelovanja, zlasti s Korošci, premalo zavedamo in ga premalo upoštevamo, saj smo bili Gorenjci prav zaradi sodelovanja z njimi vključeni v nekatere čezmejne projekte,« je dejala dolgoletna svetovalka gorenjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Majda Loncnar in pobudnica za sodelovanje gorenjskih kmetov s koroškimi. Skupnost južnokoroških kmetov je namreč vplivna v Koroški kmetijski zbornici, saj ima v njej kar štiri svetnike. Pred slabimi tridesetimi leti so začeli z enim, v prihodnje pa nameravajo zastopstvo še povečati, vsaj na pet. Tudi letos ima Majda Loncnar velike zasluge, da je prišel z Gorenjskega na Koroško poln avtobus kmetic in kmetov. Gorenjci smo imeli precej besede tudi v kulturnem in družabnem programu. Plesala je folklorna skupina Folklornega društva iz Grobelj pri Domžalah, ki deluje od leta 2007 naprej, za dobro voljo in ples pa je skrbel mladi ansambel Podjelovški glas iz Poljanske doline. Ko sem glasbenike vprašal, od kod so, so mi odgovorili, da je najbolj primeren odgovor: okolica Sovodnja.

Gorenjski glas


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo