Praznovanje v slovenskem združenju France Prešeren v Makedoniji


Avtor: U.S. Datum: 2143 dni nazaj.


V Skopju, v Makedoniji, smo se Slovenci s svojimi prijatelji zbrali na slovesni proslavi, ki jo je priredilo Slovensko združenje France Prešeren v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Republiki Makedoniji, da bi proslavili kar tri pomembne dogodke: dan državnosti Republike Slovenije, 20. obletnico dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Makedoniji ter Cankarjevo leto.

Foto: Slovensko združenje France Prešeren

V kulturnem programu so sodelovali: člani gledališke skupine društva, učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Skopju in pevski zbor France Prešeren pod taktirko maestra Tomislava Šopova. Po odpetih himnah je prisotne pozdravila predsednica društva Anastazija Ribarski, veleposlanik N.E. prof. Milan Jazbec pa je v pozdravnem nagovoru spregovoril tudi o pomenu vseh treh dogodkov in posebej poudaril pomen ohranjanja slovenskega jezika. Učenci slovenščine so pod vodstvom učiteljice Sonje Dolžan nastopili s tremi točkami. Viktorija Blažeska je prebrala Cankarjevo pesem Nad menoj se, potem pa sta z Rio Davkovsko predstavili plakat Cankarjeve ulice, ki je nastal v Novem Sadu in na katerem so tudi fotografije ulice Ivana Cankarja v Skopju, ki jih je naredila Ria. Učenci Ria Davkovska, Oleg Milevski, Marija Apostolovska, Petar Zafirovski, Mihaela Trajkovska, Nikita Trajkovski, Mihael Hočevar, Ana Hočevar, Simona Hočevar, Monika Hočevar, Vlado Andlovic in Justin Andlovic so predstavili slovensko zastavo in jo na odru razvili. Posebno prisrčni so bili najmlajši, ki so s slovenskimi zastavicami stekli čez oder in vzklikali: Slovenija, Slovenija.

20 let dopolnilnega pouka smo predstavili v besedi, brala je Iva Serafimova, in sliki. Obudili smo spomine na marsikateri dogodek in se nasmejali ob fotografijah, na katerih smo bili še otroci. Dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture je je takratno Ministrstvo za šolstvo in šport prvič organiziralo v Makedoniji leta 1998, in sicer na pobudo in v okviru Slovenskega združenja France Prešeren in z njegovo vsestransko pomočjo. Prvih sedem let je poučevala Neva Serafimova, enajst let Pliska Gugulovska, zadnji dve leti pa je učiteljica Sonja Dolžan.

Člani gledališke skupine, ki je ena od oblik učenja slovenščine, so se predstavili s skrajšano mladinsko veseloigro Olge Paušič Psi, ljubezen in kurje oko, v režiji Suzane Dimove in pod mentorstvom Neve Serafimove, s katero so nastopili tudi na letošnjem srečanju Dobrodošli doma v Dobovi. Simon Stoiljković, Bojana Trajkovska, Dona Mickovska, Meri Bakalova in Istok Ulčar so navdušili prisotne v dvorani. Lepo sta skozi program vodili Katerina Milčin in Glorija Ribarska.

Iva Serafimova


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo