Prebeneg dobil slovensko tablo


Avtor: U.S. Datum: 1866 dni nazaj.


V majhni slovenski vasici Prebeneg v zaledju Trsta je bilo v nedeljo še posebno slovesno. Po 94 letih, ko jim je fašistična oblast sprva nasilno vsilila zgolj poitalijančeno poimenovanje, po drugi svetovni vojni so imeli v uradni rabi obe imeni, so po demokratični poti dosegli preimenovanje v zgolj izvorno obliko Prebeneg.

Prebeneg, ki je v letu 1923 postal zgolj Prebenico, od letos spet nosi izvorno ime.

Prebeneg, ki je v letu 1923 postal zgolj Prebenico, od letos spet nosi izvorno ime. Foto: Dnevnik

"Pred skoraj sto leti se je z nasiljem in grobim poteptanjem osnovnega človeškega dostojanstva in kulture začel teror nad tukajšnjimi ljudi. Pod pretvezo lastne večvrednosti so našim prednikom fašisti začeli spreminjati lastna in krajevna imena, ukinjali so jim šole, društva in podjetja ter jih silili, da pozabijo na materni jezik. Vas Prebeneg je tako postala le Prebenico," je ob slovesnem odkritju table ob povrnitvi imena vasi v izvorno obliko povedal Igor Gabrovec, ki je deželni poslanec in podpredsednik deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine.

Boris Bandi – eden od pobudnikov takratne peticije za povrnitev izvirnega imena.

Boris Bandi – eden od pobudnikov peticije za povrnitev izvirnega imena, ob prejšnji tabli. Foto: Primorski dnevnik

Pot do tega dejanja je bila dolga celih osem let. V letu 2009 so referendumsko pobudo za popravilo krivice plebiscitarno podpisali vsi odrasli vaščani, takrat jih je bilo 148, in jo izročili matični občini Dolina. "V nadaljevanju je bil sklep kar dvakrat na mizi občinskih svetnikov, ki so postopno dosegli premostitev tehničnih nepravilnosti in birokratskih težav. Konec julija je občinski svet soglasno, torej tudi ob podpori opozicije, podprl sklep o preimenovanju," je pojasnil Sandy Klun v vlogi župana občine Dolina. V naslednjih mesecih so uredili vse upravnopravne osnove in naročili ter te dni začeli zamenjevati pet velikih tabel na začetku vasi in devet kažipotov pred njo.

Vas Prebeneg se je tako pridružila drugim slovenskim vasem na Tržaškem, kot so Dolina, Repen, Col, Draga in Pesek, ki so izvorna preimenovanja dosegla že prej.

Več na spletni strani časnika Dnevnik.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo