Predavanje ob stoletnici Univerze v Ljubljani


Avtor: U.S. Datum: 1389 dni nazaj.


"S tem svetim trenutkom stopa naš narod v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več," je jezikoslovec Fran Ramovš 3. decembra 1919 začel čisto prvo predavanje na novo ustanovljeni Univerzi v Ljubljani. V prvem letu se je na univerzo vpisalo skoraj 950 študentov, od tega 28 žensk. Kljub temu, da so prevladovali moški, je bil prvi doktorski naziv podeljen ženski, kar je bila tudi v evropskem merilu redkost. Prejela ga je Ana Mayer Kansky.

Univerza v Ljubljani zdaj praznuje, dopolnila je sto let. Je med tremi odstotki najboljših univerz na svetu, na njej študira skoraj štirideset tisoč študentov. Ob tej pomembni obletnici se na več kot 50 univerzah po svetu odvijajo Svetovni dnevi slovenske znanosti in umetnosti. Kulturnopromocijski projekt Svetovni dnevi vodi Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Univerze v Ljubljani, sodelujejo pa vse univerze, vključene v program Slovenščina na tujih univerzah.

Stoletnico
prve slovenske univerze smo 5. decembra obeležili tudi v Banjaluki. Na Filološki fakulteti je lektorica dr. Janja Vollmaier Lubej pripravila predavanje o slovenskih znanstvenicah in umetnicah z začetka 20. stoletja. Odličnega predavanja so se udeležili tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine in člani Društva Slovencev Triglav. Skupaj s študenti so povsem napolnili predavalnico in z zanimanjem prisluhnili predavanju o Almi Karlin, Vidi Jeraj, Zofki Kveder, Angeli Piskernik, Lili Novy, Almi Sodnik, Ilki Vašte, Meti Vidmar, Marji Borštnik, Ljubi Prenner, Zdenki Adamič, Miri Mihelič, Branislavi Sušnik in drugih znanstvenicah in umetnicah, ki so vsaka po svoje zaznamovale čas, v katerem so živele, in pomembno vplivale na razvoj slovenske znanosti in umetnosti. Po predavanju je bil čas za druženje. Bilo je sladko, saj nas je dr. Janja Vollmaier Lubej pogostila s potico.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo