Predsednica FJK obžaluje nesoglasja med Slovenci v Italiji


Avtor: U.S. Datum: 2486 dni nazaj.


Predsednica Dežele Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani se je v sredo, 2. avgusta 2017, ločeno sestala s predstavništvoma Sveta slovenskih organizacij in Slovenske-kulturno gospodarske zveze.

Debora Serracchiani

Debora Serracchiani (FOTODAMJ@N)

Razlog za ločeni srečanji so bila znana dogajanja (in posledične polemike) v zvezi s slovenskim glasbenim šolstvom v luči nedavnega sklepa deželnega sveta, ki je na seznam manjšinskih primarnih organizacij uvrstil poenoteno slovensko glasbeno šolo. Predsednica je za deželno tiskovno agencijo izrazila obžalovanje, "da se je morala ločeno sestati s predstavniki SSO in SKGZ. Posvetovanje z dvema delegacijama posebej se ji namreč zdi nerazumljivo in neplodno. Zato pričakuje, da bodo Slovenci v Italiji v prihodnje vendarle nastopili z enotnimi predlogi, tako v svojem interesu kot v interesu dežele".

Delegacija SSO (v njej sta bila tudi deželni svetnik Igor Gabrovec in ravnateljica glasbenega centra Emil Komel Alessandra Schettino) je utemeljila zelo kritično oceno nedavnega sklepa deželnega sveta do združitve glasbenih šol Komela in Glasbene matice, medtem ko so zastopniki SKGZ namenili pozornost predvsem posvetovalni komisiji FJK za Slovence, ki bi morala delovati v duhu in v skladu z določili deželnega zaščitnega zakona za Slovence.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo