Predsednik Pahor z redom za zasluge odlikoval Svetovni slovenski kongres


Avtor: slovenci Datum: 2903 dni nazaj.


Predsednik republike Borut Pahor je danes ob 25-letnici delovanja Svetovnemu slovenskemu kongresu vročil red za zasluge za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino. Slovesnost je potekala ob tradicionalnem srečanju v tujini izobraženih Slovencev pri predsedniku republike.

Odlikovanje je iz rok predsednika republike prevzel predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, ki je v zahvali predsedniku republike izpostavil, da je to odlikovanje simbolno in zelo pomembno sporočilo ter navdih 2,5 milijonoma Slovenk in Slovencev, živečih v domovini in tujini, da lahko le skupaj gradimo še lepšo in boljšo Slovenijo. "To je predvsem pomembno, ker vedno več naših študentov odhaja na študij v tujino, kjer si nabirajo pomembna znanja in neprecenljive izkušnje. Naša želja ob vsem tem pa je, da se jih čim več vrne nazaj v Slovenijo ter pomaga graditi našo skupno prihodnost," je poudaril Pleskovič.

Izpostavil je tudi pomenljivost dejstva, da je Svetovni slovenski kongres odlikovanje prejel prav ob sprejemu za slovenske študente po svetu, ki ga predsednik republike Pahor že tradicionalno priredi ob koncu leta. "S pozornostjo, kot je današnji sprejem, predsednik republike slovenskim študentom v tujini pokaže, da jih domovina ceni, da ni pozabila nanje, in da si želi njihove vrnitve nazaj v Slovenijo," je svojo zahvalo zaključil Pleskovič.

Srečanje pri predsedniku republike se nadaljuje s pogovorom z naslovom Od znanja od posla - dobre prakse. Na njem sodelujejo profesor računalništva na Univerzi Južna Kalifornija Jernej Barbič, profesor na molekularne nevroznanosti na univerzi UCL v Londonu Jernej Ule, Urška Vrhovšek, ki vodi platformo za študije mettabolomike na fundaciji Edmund Mach v Italiji, profesorica podjetništva na Hasso Platner Instittue of Design Univerze Stanford ter predavatelj računalništva na Univerzi Stanford Jure Leskovec.

Društvo v tujini izobraženih Slovencev je danes še pred sprejemom pri Pahorju organiziralo redno srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev, profesorjev in alumnov tujih univerz. Kot pojasnjujejo v društvu, s tem dogodkom krepijo njihovo povezovanje, medsebojno sodelovanje in delitev izkušenj.

Besedilo: STA

Slika: Borut Pahor twitter


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo