Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel člane Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in člane Sveta Vlade RS za Slovence po svetu


Avtor: slovenci Datum: 2715 dni nazaj.


Ljubljana - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v luči praznovanj 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije v Predsedniški palači gostil sprejem za člane Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in člane Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu. Današnji sprejem je bil hkrati priložnost za zahvalo vsem, ki v zamejstvu in tujini tako ali drugače širijo in ohranjajo slovensko kulturo in narodno identiteto Republike Slovenije, z zavedanjem, da je dejavnost Slovenk in Slovencev izven meja naše domovine vredna posebnega spoštovanja in občudovanja in je neprecenljiva tako za državo kot tudi za vsakega državljana in državljanko posebej. 
Predsednik republike Borut Pahor je gostom iz zamejstva in sveta izrazil najboljše želje in čestitke ob srebrni obletnici, ki jo Slovenija praznuje v teh dneh. Članom obeh Svetov je izrazil veliko hvaležnost za nenadomestljiv prispevek in podporo, ki so jo po svojih najboljših močeh izrazili naši državi, ko je pred 25. leti s prvimi koraki stopila na samostojno pot. Slovenskemu mendoškemu oktetu, ki je kot posebni gost nastopil na letošnji osrednji državni proslavi pred tednom dni, je poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel člane Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in člane Sveta Vlade RS za Slovence po svetu
Foto: STA/Nebojša Tejić

V imenu Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu je Gabriel Hribar čestital Republiki Sloveniji za 25. obletnico samostojnosti. Gospod Hribar, ki prihaja iz avstrijske Koroške, je spomnil na globoka čustva in veliko upanje, ki so ga v času osamosvajanja Republike Slovenije takrat čutili Slovenci v Železni Kapli, po celem južnem Koroškem in vsem zamejstvu. Bili so polni pričakovanj in radostno so praznovali. Zahvalil se je predsedniku Pahorju, ki je z njimi kot predsednik Vlade RS prisostvoval postavitvi prvega dodatnega dvojezičnega napisa na avstrijskem Koroškem. To dejanje je Slovencem na avstrijskem Koroškem pokazalo, da je Republika Slovenija zanesljiva zaščitnica Slovencev v zamejstvu, je povedal gospod Hribar in naši državi zaželel vse močnejšo vlogo v osrčju alpsko-jadranskega prostora, vsem Slovenkam in Slovencem pa navdušenje in veselje za oblikovanje prihodnosti.

V imenu Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu se je predsedniku republike za skrb in zanimanje za Slovence po svetu, ne le v besedah, vendar tudi v dejanjih, zahvalil Martin Črnugelj, ki prihaja iz Brazilije. Povedal je, da se ob praznovanju te pomembne obletnice Slovenci po svetu radi spominjajo svojih prednikov, ki so hrepeneli po osamosvojitvi, se zanjo borili in močno prizadevali. "To praznovanje naj ne obuja le spominov in čustev, ampak zavedanje naše odgovornosti do potomcev, na katere moramo prenesti vrednote, jezik, kulturo in ustvariti življenjske pogoje za njihov trajni razvoj", je strnil misli gospod Črnugelj in opozoril, da bomo vse to dosegli, če bomo le složni.

Za današnji sprejem pomembnih ambasadorjev slovenstva v svetu in zamejstvu, ki kaže, da Slovenija goji do slovenstva poseben odnos tudi izven naših meja, se je predsedniku republike zahvalil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel člane Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in člane Sveta Vlade RS za Slovence po svetu
Foto: STA/Nebojša Tejić

Kot rečeno je na nadašnjem sprejemu s pesmijo razveselil Slovenski mendoški oktet, ki je leta 1998 nastal pod okriljem po vsem svetu znanega Slovenskega mendoškega pevskega zbora iz Argentine, ki skozi več kot šestdesetletno zgodovino združuje več generacij pevcev. Glasba, in predvsem slovenska pesem, pa nista edino, kar druži pevce Mendoškega okteta – vežeta jih tudi pristno prijateljstvo in globoko zavedanje slovenskih korenin. Ko je Slovenski mendoški oktet pred tednom nastopil na osrednji državni proslavi, je bil to za vse Slovence poseben trenutek. Danes so se nam predstavili s pesmijo »Domovini«, Benjamina Ipavca« in Canción y huayno Maura Núńeza, v priredbi Gustava Espade.

Naj ob tej priložnosti še povemo, da Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu letos že šesto leto zapored organizira tradicionalno, letos še posebej svečano srečanje Slovencev iz vsega sveta, dogodek »Dobrodošli doma«, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vir: www.predsednik.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo