Predstava Carmine Slovenice odprla Rotterdamske dneve opere


Avtor: U.S. Datum: 2922 dni nazaj.


Nastopi umetnikov in umetniških skupin iz Slovenije so vedno lepa priložnost, da se rojaki neposredno seznanimo z umetniškim ustvarjanjem v domovini. Pri tem ne pozabimo na tovrstne prireditve povabiti naših tukajšnjih prijateljev in na dogodek opozarjati prek socialnih medijev. In smo seveda zelo ponosni, ko se ob koncu predstave govori o ‘nepozabnem, globokem doživetju’, ki se je tujih ljubiteljev glasbe dotaknilo kljub nepoznavanju jezika.

KD20160520_205346 (3)

Tako je bilo na primer tudi v petek zvečer, 20, maja v Rotterdamu. Drugo največje mesto na Nizozemskem je bilo leta 2001 kulturna prestolnica Evrope, iz takrat zelo uspešnega sodelovanja različnih kulturnih vej je nastal vsakoletni operni festival. Ta spet enkrat letno poveže vse kulturne institucije mesta in na inovativne predstave privabi občinstvo iz vse dežele.

Zakaj so letos za otvoritveno prireditev izbrali prav predstavo Toxic Psalms  mariborske vokalne skupine pod vodstvom Karmine Šilec? Po besedah umetniškega vodje Guya Coolena predstave Carmine Slovenice ‘odlikuje visoka estetika, povezana z razumno postavitvijo’. Razprodano predstavo si je ogledalo več visokih gostov iz kulture in politike, med drugim tudi ministrica za kulturo Jet Bussemakers, ki je v otvoritvenem govoru posebej pozdravila slovenskega veleposlanika Romana Kirna. Z velikim šopkom se je veleposlanik na koncu predstave zahvalil Karmini Šilec, mlade umetnice pa so med gromkim aplavzom dobile sončnice. Njihov nastop je dan kasneje odmeval tudi v nizozemskih medijih, ki so med drugim pisali o ‘dostojnem začetku festivala’.

Carmina Slovenica je v soboto popoldne nastopila še s koncertom duhovnih pesmi, zvečer pa so mlade pevke še drugič navdušile s ‘Strupenimi psalmi’. Na predstavah festivala je v naslednjih dneh nastopilo še nekaj mladih slovenskih opernih pevcev, ki delujejo na Nizozemskem: Vida Matičič-Malnaršič, Uroš Petrač in Matevž Kajdiš.

nullVir: Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo