Predstava z največjim srcem in najbolj izrazito ljubeznijo do jezika


Avtor: U.S. Datum: 2510 dni nazaj.


V nedeljo, 9.aprila 2017, je v Festivalni dvorani potekala zaključna prireditev 15. Otroškega gledališkega festivala sanj s podelitvijo priznanj vsem sodelujočim gledališkim skupinam in njihovim mentorjem ter nagrad najboljšim. Žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Staša Bračič, gledališka pedagoginja Urša Strehar Benčina in režiser Rajko Stupar, je predstavi Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina z naslovom Poezija igrarija dodelila posebno nagrado.

Prestava Poezija igrarija. Foto: Planika

Svojo odločitev je žirija obrazložila s temi besedami: "Posebno nagrado žirije zasluži predstava Poezija igrarija predvsem zato, ker je to predstava z največjim srcem in najbolj izrazito ljubeznijo do jezika, igranja z njim in posebnim čutom za gledališče kot medij. Poezija v tej predstavi služi le kot najboljše zložene zvočne in pomenske podobe, ki jo mladi igralci obogatijo s svojo bujno domišljijo, neverjetno energijo in izbiro minimalističnih vendar učinkovitih odrskih sredstev. Vsi predmeti, ki se pojavijo na odru, so inteligentno uporabljeni, celo več, vsi zaživijo na odru svoje malo vendar celovito življenje. Znotraj igrivosti in preprostih, večinoma otroških pesmic, so znali poiskati pravo globino in duhovito razkrivali vse plasti in pomene še tako preproste poezije. Predstava nas je zapeljala, navdihnila in še nekaj dni, nas je zaradi nje, spremljala misel 'če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan'."

Otroška gledališka skupina društva Planika. Foto: Planika

Učiteljica slovenskega jezika in kulture v Zrenjaninu in Pančevu Milena Spremo se je zahvalila mentorjema predstave, Veri Popović in Aleksandru Dragarju, za pomoč pri delu z otroki in mladimi ter za doprinos k ohranjanju slovenskega jezika in širjenja duha ustvarjalnosti med mladimi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo