Predstavi kamišibaj za otroke in starejše


Avtor: U.S. Datum: 2344 dni nazaj.


V soboto, 16. decembra, sta v Banjaluki nastopila Breda in Darko Kočevar iz Črnomlja. V sodelovanjem z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto smo videli dve kamišibaj predstavi – prvo za otroke in drugo za mladostnike in odrasle. Po predstavah je bil čas za prijetno prednovoletno druženje ob prigrizku.

Breda in Darko Kočevar

Breda in Darko Kočevar

Ali veste, kaj je kamišibaj? Kamišibaj gledališče je edinstvena oblika uprizoritvene umetnosti. Je pripovedovanje ob slikah. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Pripovedovalec oz. kamišibajkar stoji ob malem lesenem odru. Ob pripovedovanju v odru menja slike, ki prikazujejo pomembne dogodke zgodbe. Vsaka predstava se začne z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo.

Umetnika iz Slovenije sta za otroke pripravila pesem Srečka Kosovela Sončnica na rami, izbor Župančičevih Mehurčkov in pesnitev Roalda Dahla Krava. Za starejše sta dodala še pravljico o tem, kako je v Belo Krajino prišlo žganje. Predstavi si je ogledala tudi prejšnja učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Nina Gradič Planko, ki nam je prinesla čisto posebno darilo – oder kamišibaj. V Sloveniji je kamišibaj dragocen pedagoški pripomoček in tudi v Banjaluki smo se razveseli odra, ki ga bomo lahko uporabljali pri dopolnilnem pouk slovenščine.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo