Predstavitev dobitnikov nagrad 16. natečaja Urada za naloge na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu


Avtor: U.S. Datum: 1796 dni nazaj.


V sredo, 24. oktobra 2018, so v Atriju ZRC SAZU (Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) nagrajenke in nagrajenci 16. nagradnega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v sosednjih državah in Slovencev po svetu.

Marina Lukšič Hacin

Nagrade je Urad podelil na slovesnosti v Vili Podrožnik v aprilu, prva predstavitev nalog je bila v okviru dogodka Dobrodošli doma v Brežicah v juniju, zadnja pa je bila še predstavitev v prestolnici.

Zbrane je najprej pozdravil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, konferenco pa je povezovala dr. Marina Lukšič Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Na XVI. natečaj Urada je sicer prispelo 23 nalog, od tega 8 na temo Slovencev po svetu in 15 na temo Slovencev v sosednjih državah. Na dosedanjih 16 natečajev so prispele skupno 304 naloge, nagrajenih pa je bilo 99.

Organizator natečaja dr. Zvone Žigon je navzoče ob zaključku zanimive razprave navzoče spomnil, da je do 3. decembra še čas za prijavo na novi, 17. nagradni natečaj.

Na konferenci so se predstavili:

Mojca Ilc Klun

IZSELJENSTVO:

1. nagrada: Mojca Ilc Klun, Ljubljana, doktorat Slovensko izseljenstvo in diaspora v procesu geografskega izobraževanja
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta (mentorica izr. prof. dr. Tatjana Resnik Planinc)

2. nagrada: Alenka Čuš, Rače, Pomen vzgoje in izobraževanja za vitalnost slovenske skupnosti v Torontu
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (mentorica: prof. dr. Vesna Mikolič, so-mentor: prof. dr. Igor Saksida)

3. nagrada ni bila podeljena.

Neža Kravos

ZAMEJSTVO

1. nagrada: Neža Kravos , Dolina pri Trstu, magisterij, Idejna zasnova prenove in dozidave Narodnega doma pri Svetem Ivanu v Trstu
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo (Mentor: prof. Janez Koželj, univ. dipl. inž. arh.)

2. nagrada: Miha Zobec, Sežana, doktorat, Prizadevanja slovenske manjšine v Italiji za dosego zakonske zaščite 1975 – 2009
Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta (Mentor: red. prof. dr. Matjaž Klemenčič, so-mentor: izr. prof. dr. Aleksej Kalc)

3. nagrada: Danijel Wutti, Celovec, doktorat, Identität, Trauma, Gedächtnis
Alpen-Adria Universität Klagenfurt (Mentor: prof. dr. Klaus Ottomeyer, So-mentor: dr. Gerhard Benetka)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo