Predstavitev dvojezične knjige Slovenska etnična manjšina v BiH


Avtor: U.S. Datum: 1910 dni nazaj.


Februar je mesec kulture, ne le v Sloveniji, temveč tudi za slovensko narodno manjšino v Bosni in Hercegovini. 19. februarja je Društvo Slovencev Triglav iz Banjaluke v sodelovanju z Banskim dvorom organiziralo predstavitev dvojezične knjige Dušana Tomažiča Slovenska etnična manjšina v Bosni in Hercegovini.

Knjiga predstavlja razloge in načine priseljevanja Slovencev v BiH, njihovo življenje v tej državi in načine združevanja z namenom ohranitve jezika in kulture. Prinaša zanimiva dejstva iz popisa prebivalcev BiH, o podpori slovenskim društvom iz matične države, o dopolnilnem pouku slovenščine in o kulturnih dogodkih, ki jih društva prirejajo.

V pogovoru po predstavitvi je bilo izpostavljeno tudi to, kako so Slovenci sprejeti v BiH. Lahko trdimo, da je ta knjiga pisana sled zgodovinskih selitev Slovencev v BiH, obenem pa je tudi osnova za nadaljnje raziskave te teme z drugih vidikov.

Pred samo predstavitvijo knjige je zapel mešani pevski zbor banjaluških Slovencev Davorin Jenko. Uvodni govor je imela veleposlanica Republike Slovenije v BiH Zorica Bukinac. Na svečanosti so bili prisotni konzul Konzularne pisarne Ambasade Republike Slovenije v BiH Marjan Ristič, predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon, predstavniki ostalih slovenskih društev v BiH, člani Društva Triglav in drugi, ki jih je predstavitev knjige zanimala.

Izdajo in predstavitev knjige so podprli Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo prosvete in kulture Republike Srbske, Mesto Banjaluka, Ministrstvo BiH za človekove pravice in begunce ter Ministrstvo BiH za civilne zadeve.

Društvo Triglav Banjaluka


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo