Predstavitev gledališča za otroke


Avtor: U.S. Datum: 2583 dni nazaj.


Društvo Slovencev Kredarica iz Novega Sada (Srbija) je v soboto dopoldne 5. novembra 2016 organiziralo predstavitev Kamišibaj gledališča za otroke, mladino in odrasle. Avtorji Tatjana Grabrijan, Breda in Darko Kočevar so navdušili najmlajše učence in njihove starše s predstavo pravljičnih zgodbic iz “lesenega kovčka”. Pred začetkom predstave je za dobrodošlico umetnikom iz Slovenije potekal nastop mlajših učencev dopolnilnega pouka slovenščine, ki so ga pripravili z učiteljico Rut Zlobec.
Društvo Slovencev Kredarica je v soboto popoldne pripravilo literarni pogovor s pesnikom in pisateljem Samom Dražumeričem iz Novega mesta. Pogovor je vodila Klavdija Kotar, ki se je zelo spretno in na zanimiv način dotaknila vseh zvrsti njegovega umetniškega izražanja in v uvodnih razmišljanjih in prebiranju odlomkov, ki sta jih skupaj z avtorjem pripravila, prisotne povabila k branju. Samo Dražumerič je med ostalim sodeloval pri mednarodnih literarnih izmenjavah z literati iz Sarajeva, Bihaća, Banja Luke, Beograda in Novega Sada. Svojo pesem je prebral tudi član DS Kredarica Bojan Samson. Društvo Slovencev Kredarica je v soboto 5. novembra zvečer organiziralo tudi XIII. koncert slovenske pesmi in poezije, s katerim je potem sklenilo celodnevni program. Na koncertu so kot ponavadi sodelovali DS Triglav Subotica, DS Planika Zrenjanin, DS Sava Beograd, DS Kredarica Novi Sad Posebna gosta sta bila Vokalna skupina Mezzo Novo mesto (Slovenija) z umetniško vodjo Barbaro Lotrič in Mešani pevski zbor Encijan iz DS Istra Pula (Hrvaška) z dirigentko Paola Stermotić. V pozdravnih govorih je Rajko Marić častni konzul Republike Slovenije v Vojvodini pohvalil društvo, ki se v svojem dolgoletnem in bogatem delovanju pripravlja na veliko slavnostno prireditev februarja naslednje leto, kjer bo istočasno s Slovenskim kulturnim praznikom 8.februarja proslavilo dvajseto obletnico od ustanovitve prvega slovenskega društva, ko je leta 1997 postavilo temelj slovenstva v Srbiji. Jasmina Ilić Drakonić, sekretarka Združenja slovenske izseljenske matice je pozdravila prisotne v imenu gostov iz Slovenije in Hrvaške in se ozrla na preteklost nastanka organizacije, ki združuje vse Slovence.
Glasbe in poezije seveda ni manjkalo, druga za drugo so se vrstile pesmi, vmes še recitacije, skratka program je bil zelo pester. Na koncu so se vsi skupaj zbrali na odru in zapeli Slovenija od kod lepote tvoje, ki je postala že himna prireditve. Potem je bilo organizirano druženje kjer je zaigral ansambel društva in so se vsi nekaj časa družili. Projekt je potekal v sodelovanju z DPDR Novo mesto in JSKD, območna izpostava Novo mesto, kot vsako leto pa ga je podprl tudi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu.

Vir: Elza Ajduković


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo