Predstavniki zamejskih občin in organizacij pri novogoriškem županu


Avtor: U.S. Datum: 2592 dni nazaj.


Predstavniki slovenskih organizacij in župani treh slovenskih občin v Italiji so se danes srečali na tradicionalnem po-novoletnem delovnem sestanku pri novogoriškem županu. Mateju Arčonu so predstavili aktivnosti v preteklem letu in načrte za letošnje. Vsem društvom, organizacijam in ustanovam, ki v Gorici skrbijo za kulturno, športno, družbeno in politično življenje tamkajšnjih Slovencev, je skupno zmanjševanje finančnih sredstev in velika negotovost pri delu zaradi ukinitve pokrajin in ustanavljanja novih oblik lokalne samouprave.

Zaradi nedorečenosti pri reformi lokalne samouprave se župani treh slovenskih občin v Italiji soočajo z velikimi težavami. Trenutno se namesto pokrajin ustanavljajo tako imenovane medobčinske unije, ki pa še niso zaživele. Negotovost je povezana tudi z vedno večjo birokracijo in manjšimi finančnimi prispevki s strani dežele Furlanije - Julijske krajine in države, je povedal župan Doberdoba, Fabio Visintin: "Letos bodo uvedli tako imenovane deželne dirigente. Tudi tam obstaja precej negotovosti. Zato je tudi ustvarjanje proračuna velika težava, ker nimamo še dokončnih podatkov; zato delamo improviziran proračun; zato pogoji v katerih delamo, dokler ne bo prišlo do stabilizacije, niso najlažji."

Kljub ne najbolj rožnatim časom pa v društvih in ustanovah ostajajo optimistični. Franka Žgavec, Kulturni center Lojze Bratuž: "Mi gremo naprej. Delamo in bomo delali tudi naprej z velikim navdušenjem. Pred nami imamo teden, ki ga posvečamo Lojzetu Bratužu, 16. januarja je bila 80. obletnica njegove smrti. V roku enega tedna bomo imeli tri prireditve, na katerih bomo predstavili njegovo življenje in delo."

Predstavniki zamejcev so Arčonu ponudili tudi sodelovanje ob 70. obletnici izgradnje Nove Gorice. Nataša Paulin, Zveza slovenskih kulturnih društev: "Priprave na 70-letnico nastanka Nove Gorice so za nas dogodek, ki ga doživljamo zelo čustveno, kot del naše zgodovine, kot del naše življenjske zgodbe."

Pomembna vez med Slovenci na obeh straneh meje naj bi postala tudi skupna kulturno informacijska točka, ki sicer že deluje na železniški postaji v Novi Gorici.

Nataša Uršič, Radio Koper

Stavba občine Nova Gorica.

Stavba občine Nova Gorica. Foto: Nataša Uršič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo