Premier Miro Cerar pri slovenski skupnosti v Clevelandu


Avtor: U.S. Datum: 2265 dni nazaj.


Predsednik vlade Miro Cerar se je v petek, 23. septembra 2017, iz New Yorka, kjer se je udeležil otvoritvenega dela zasedanja 72. Generalne skupščine ZN, odpravil v Cleveland na obisk k slovenski skupnosti. Slovesno je odprl nove prostore generalnega konzulata in se udeležil sprejema v Narodnem domu.

Predsednik vlade Miro Cerar je prerezal trak ob odprtju novih prostorov slovenskega konzulata v Clevelandu

Generalni konzul Andrej Rode je za STA dejal, da se niso preselili daleč, le v drugo zgradbo kakšnih 300 metrov stran od starih prostorov in so še vedno v centru mesta. Na slovesnem odprtju konzulata je sodelovalo okrog 25 povabljenih gostov, med njimi predstavniki različnih slovenskih organizacij iz ZDA.

Slovenija je edina država, ki je v Clevelandu oziroma v državi Ohio ohranila profesionalni konzulat, nekaj drugih držav pa ima tam častne konzule.

Generalni konzulat pokriva deset ameriških zveznih držav. To so Ohio, Wisconsin, Illinois, Michigan, Pensilvanija, Minnessotta, Missouri, Indiana, Iowa in Kolorado. To pomeni 1,7 milijona kvadratnih kilometrov območja ZDA s 75 milijoni prebivalcev.

Slovenska skupnost je v premierjevo čast v Narodnem domu na aveniji St. Clair priredila sprejem pred katerim so si ogledali bližnji Slovenski muzej in arhive, kjer med drugim hranijo Prešernove rokopise, na ogled pa je tudi razstava o plebiscitu.

Slovesnost pred sprejemom v Narodnem domu je vodil ustanovitelj in direktor Dvorane slavnih in muzeja polke ter predsednik lož SNPJ Clevelanda Joe Valencic. Več kot 120 zbranim so spregovorili Cerar, veleposlanik v ZDA Stanislav Vidovič in generalni konzul Rode.

Govor predsednika slovenske vlade v Clevelandu.

Govor predsednika slovenske vlade v Clevelandu.

"Veseli me, da je slovenska skupnost v Clevelandu še vedno tako močna zastopnica slovenske kulture in identitete na drugem bregu oceana. S svojo glasno in odločno podporo je odločilno pripomogla, da sta ZDA in celotna mednarodna skupnost pred 25 leti priznali neodvisnost in samostojnost Slovenije, in še naprej ima zelo pomembno vlogo za odnose med ZDA in Slovenijo," je v svojem nagovoru poudaril premier Cerar, ter slovenski skupnosti zaželel veliko poguma, dobre volje, uspešnega delovanja in sodelovanja ter čim več živih stikov z matično domovino.

Ameriškim Slovencem so se zahvalili za vso podporo pri osamosvajanju države in kasneje ter jim zagotovili sodelovanje in pomoč države pri gospodarskem, kulturnem in drugih vrstah sodelovanja.

V okviru kulturnega programa je nastopil pevski zbor Fantje na vasi, ki letos slavi 30-letnico delovanja. Med drugim so zapeli Zdravljico.

Pred vrnitvijo v Slovenijo je Cerar v mestni hiši v Clevelandu obiskal župana Franka Jacksona ter mestnega svetnika slovenskega rodu Michaela Polenska.

STA, Kabinet predsednika vlade


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo