PREŠERNOV DAN V TUZLI


Avtor: U.S. Datum: 1477 dni nazaj.


Tuzla, 11. februarja

Vsako leto, 8. februarja, Slovenci praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Praznujemo tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. Slovenska skupnost v Tuzli je tudi letos organizirala svečano akademijo v počastitev velikega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna.

Cel dan smo si vzeli za kulturo! Goste iz Slovenije smo, spočite in naspane, spoznavali z lokalno kulturo, tradicijo in običaji. Dopoldne smo obiskali kulturne znamenitosti mesta, zvečer pa smo naštimali glasnice in se odpravili na večernjo proslavo. Ta večer sta se v Kristralni dvorani Hotela Tuzla, ki je potekala svečana akademija, ponosno vili dve zastavi – Republike Slovenije in Bosne in Hercegovine, spominjajoč na prijateljstvo in sodelovanje Slovenske skupnosti Tuzla z njeno matično domovino.

Slavnostna prireditev je imela bogat kulturni spored. Na začetku smo najprej poslušali himno države gostiteljice, nato pa zanosno zapeli slovensko himno. S Prešernovo »Zdravljico« smo nazdravili kulturi, življenju, prijateljstvu, enotnosti. Številna publika, med katero je bila NJ.E. Zorica Bukinac, veleposlanica Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini, g. Srđan Mićanović, Minister za kulturo, šport in mlade Tuzlanskega kantona, g. Jasmin Imamović, župan mesta Tuzla in g. Josip Čular, svetovalec pri Generalnemu konzulatu Republike Hrvaške v Tuzli, je uživala v kakovostnih nastopih gostujočih Pevske skupine „Brkinški fantje“ iz Pivke in Mešanega pevskega zbora „Burja“ Društva upokojencev iz Postojne, ter Ženskega pevskega zbora „Slovenčice“ iz Tuzle. „Slovenčice“ je vodila
zborovodkinja Samra Ibrahimović, na klavirju pa jih je spremljala prof. Nina Božič. Solistka je bila Mirela Ibrahimović Mehanović. Prešernove verze je recitirala Nada Primožič.

Na koncu so zbori skupaj zapeli prelepe pesmi „Slovenska dežela“ in „Rož, Podjuna, Zila“, dirigiral pa je gostojoći zborovodja Dušan Kafol. Skozi program pa sta nas peljala vrhunska voditelja, Marjana
Centa in Cvetko Bajc.

Z uvodno besedo je NJ.E. Zorica Bukinac, veleposlanica R. Slovenije v BiH, poudarila pomen letošnje prireditve, ki v Sloveniji proslavlja 75. obletnico, nato pa izpostavila eno zanimivo vprašanje: zakaj se vsako leto sprašujemo, ali potrebujemo kulturo, umetnost?

Verjamem, da se tudi Slovenci v zamejstvu, včasih oddaljeni od slovenske kulture in tradicije, pogosto sprašujemo o tem. Kultura določa identiteto posameznika in brez kulture ni obstoja narodov in človečnosti nasploh. Zato so prireditve, ki slavijo kulturo, izjemno pomembne za ohranitev jezika, dentitete in tradicije nasploh. Prav zaradi tega smo bili zelo ponosni, da so nas s svojim obiskom počastili veleposlanica, minister, župan, ki so prepoznali pomen Svečane akademije ob Prešernovem dnevu in pozitivno misel, ki jo vedno znova prinaša.

Večer smo zaključili v sproščenem vzdušju. Prešerna smo brali, peli, pa tudi prav prešerno smo se imeli!

Jasmina Husanović
Slovenska skupnost Tuzla


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo