Na jubilejni izvedbi najbolj množične prireditve Slovencev v Italiji se bo v soboto, 25. februarja, na Opčinah v povorki predstavilo 13 vozov in 11 skupin. Prišli bodo s Krasa, Tržaške in Goriške, pa tudi iz Slovenije.

Lani je po oceni tržaškega časopisa Il Piccolo na Kraški pust prišlo približno 8000 ljudi. Za najzanimivejši voz so razglasili tistega, ki so ga pripravili “pustarji” iz Medjevasi in Štivana ter so ga poimenovali “Samo šuperheroji n’s l’hko rjšeju”. Za najboljšo skupino so izbrali tisto iz Padrič in Gropade, ki se je predstavila pod imenom “Smo use coffee”.

Letos so vozove so prijavili Kolonja, Prosek-Kontovel, Medjavas-Štivan, Briščiki, Sovodnje, Opčine, Valmaura, KD Sabotin-Štmaver, Bazovica, Praprot, Pustna Skupina Šempolaj, Saležni in Lalo-Škedenj.

Vpisane so še skupine SKD Drago Bojan Gabrovec, Opajski Pust, Združenje Staršev Osnovne Šole Virgil Šček – Nabrežina, Mati Pel Carneval, Vaška Skupnost Ferlugi, Merče, Cooperativa Sociale Trieste Integrazione Anfass, Repen, Vichinghi, Luna Puhna Padriče-Gropada in Boljunec.

Ob obletnici bodo predstavili tudi dokumentarni film o Kraškem pustu, ki ga pripravlja novinar Peter Verč s snemalcem Aleksom Puričem, v sodelovanju s slovenskim sedežem Rai v Trstu. Premierno ga bodo predstavili v sredo, 22. februarja.

Kako se na letošnje pustovanje pripravljajo po posameznih vaseh, lahko vidite na spletnih straneh Primorskega dnevnika. Obiščete lahko tudi spletno stran prirediteljev.

Utrinek s kraškega pusta 2011.

Utrinek s kraškega pusta 2011. Foto: wikipedia.org