Prijatelji Slovenije praznovali na Nizozemskem


Avtor: U.S. Datum: 1977 dni nazaj.


“Lepo pozdravljeni in prisrčno dobrodošli na tem malem končku slovenskega ozemlja!” je Karin van Royen, častna konzulka RS v soboto 23. junija pozdravila udeležence tradicionalnega piknika ob Dnevu državnosti. Letos že drugič ga je Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem priredilo na idiličnem posestvu v Breukelenu, kjer je sedež slovenskega konzulata. Kot vedno pa nekje v središču Nizozemske, da se tega osrednjega praznovanja lahko udeležijo rojaki in prijatelji Slovenije tudi iz bolj oddaljenih krajev.

Dobrodošlica častne konzulke Karin van Royen.


Potica, gibanica in sadje

Tako smo res zbrali iz vse Nizozemske. Tudi dobrote za pojedino smo zbrali iz vsemogočih koncev dežele: kokto in kranjske klobase iz Amsterdama, odojka in čevapčiče je prinesla družina Markuža iz Nijmegna proti nemški meji, potico so poslali iz Zelandije v bližini belgijske meje. Gibanica se je spekla v Haagu, slovensko vino se dandanašnji že dobi v tukajšnjih samopostrežnicah. Tako so se, kot se po slovensko spodobi, mize dobesedno šibile pod temi dobrotami in je bilo dovolj 'ostankov za s seboj’.

Praznovali smo, v bolj ali manj različnih zasedbah, sicer že ves mesec junij: prvo soboto je bila v Rijswijku maša za domovino, teden dni kasneje v Haagu odprtje razstave fotografij o Sloveniji, ki so na ogled še do konca julija. Na prizorišču te razstave je bil v sredo, 20 junija tudi sprejem veleposlaništva RS v Haagu, na katerem so tuji diplomati, slovenska skupnost in drugi gostje, obdani s podobami Slovenije, nazdravili ob slovenskem državnem prazniku.

Piknik, ki ga Združenje prijateljev Slovenije prireja že od svoje ustanovitve pred 27 leti, tradicionalno sklepa praznični mesec junij. Navadno ga spremlja bolj kislo nizozemsko vreme, kar sicer ne moti dobre volje. Letos pa je naše srečanje po dolgem času vendarle spet enkrat spremljalo sonce in prijetne temperature.

Odojek in kranjske klobase

Gostiteljica je s svojo družino poskrbela za vožnje z ladjico po reki Vecht, številni otroci so se do dobra naigrali po prostornem dvorišču, malo smo tudi zapeli po domače. Torej piknik, kot ga Slovenci poznamo iz domovine in sedaj to tradicijo spoznavajo naši otroci in nizozemski prijatelji. Gostiteljici se je predsednik Uroš Malnaršič zahvalil šopkom rož, še en šopek pa je bil za slovensko veleposlanico Sanjo Štiglic. Ob tej priložnosti je še enkrat vsem čestitala za naš največji državni praznik, Združenje pa pohvalila za odlično organizacijo in za sodelovanje pri drugih dogodkih za promocijo Slovenije.

Pri pospravljanju so vneto pomagali tudi otroci, odrasli pa smo se že dogovarjali o naslednjem srečanju. Po nekaj manjših prireditvah v prihodnjih mesecih bo to spet kuharska delavnica: na Martinovo soboto bomo predstavili tudi to slovensko tradicijo.

Metka Dijkstra Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo