Prijateljstvo brez meja, 2. del


Avtor: U.S. Datum: 1544 dni nazaj.


Od četrtka, 25. oktobra, do sobote, 27. oktobra 2018, je potekala mednarodna izmenjava učencev OŠ Fram in Prve gimnazije Maribor, Slovenija, ter učencev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture iz Sarajeva, Kaknja in Zenice, Bosna in Hercegovina, z naslovom »Prijateljstvo prek meja«. Ekskurzije se je udeležilo petnajst učencev OŠ Fram in šest učencev Prve gimnazije Maribor ter trije spremljevalci: Jernej Ajd, Valentina Gselman in Simona Napast.

Učenci štajerskih šol v središču Sarajeva.

Lansko šolsko leto, od 15. do 17. 4. 2018, sta omenjeni šoli gostili učence dopolnilnega pouka slovenščine in kulture iz BiH, iz Sarajeva, Kaknja in Zenice, zato so jim učenci iz Slovenije letos obisk vrnili.

Učenci OŠ Fram in Prve gimnazije Maribor so obiskali in raziskovali Zenico, Kakanj in Sarajevo z okolico (Trebevič). Bivali so pri vrstnikih, učencih dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v BiH, kjer so jih prijazno sprejeli starši in učenci dopolnilnega pouka slovenščine in kulture, predstavnica staršev dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v Zenici, Iris Praček, predsednica Slovenskega združenja meščanov »Jožef Špringer« Kakanj, Davorka Drijenčić-Špringer, predsednica SD Cankar Sarajevo, Verica Džindo, in učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine in kulture, Mateja Kregar. Z njimi so se družili, spoznavali, kako živijo, prisostvovali so pri pouku ter se seznanili z njihovim šolskim sistemom, jezikom, navadami, kulturo in običaji.

Njihovi spremljevalci, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine in kulture, Mateja Kregar, in predsednica SD Cankar, Verica Džindo, predstavnici Osnovne šole Fram, Simona Napast in Valentina Gselman, ter predstavnik Prve gimnazije Maribor, Jernej Ajd, so v petek, 26. 10. 2018, obiskali Gimnazijo Obala Sarajevo, Veleposlaništvo RS v Sarajevu in Katoliški šolski center »Sv. Josip« v Sarajevu.

Druženje je potekalo v prijetnem, pozitivnem in ustvarjalnem vzdušju, ki je spodbudilo nastajanje prijateljskih vezi, spoštovanje in razumevanje drugega preko meja obstoječih stereotipov in predsodkov. Spletla so se mnoga prijateljstva, ki bodo ostala za vedno v srcih in se ohranila preko družabnih omrežij.

Mateja Kregar, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine in kulture v Sarajevu, Kaknju, Zenici in Brezi


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo