Primorska gosti koroško kulturo


Avtor: U.S. Datum: 2101 dni nazaj.


V petek se začenjajo 18. Koroški kulturni dnevi na Primorskem, ki bodo potekali do 28. oktobra. Prireditve bodo v Trstu, Gorici in okoliških krajih, pa tudi v Kanalski dolini. Predstavilo se bo več kot 50 kulturnih ustvarjalcev in ustvarjalk.

Po 35 letih zasnova ni izpuhtela

Razvoj komunikacijskih tehnologij in prodor socialnih medijev na vsa področja življenja danes omogočata, da se ljudje sporazumevajo bolj ali manj v realnem času dogajanja. Prednosti takšnega razvoja prenašajo v vsakodnevno življenje tudi ljudje, ki se zavzemajo za kulturno izmenjavo preko meja. Ker pa so ravni dojemanja sporočil različne, novi mediji pač ne nadomeščajo osebnih povezav.

S tega vidika je tudi 35 let po začetku poglavitna misel, zaradi katere je Krščanska kulturna zveza (KKZ) leta 1983 začela s partnerskimi organizacijami na Primorskem, Zvezo slovenske katoliške prosvete Gorica in Slovensko prosveto Trst, prirejati do danes trajajoče Koroške kulturne dneve na Primorskem oziroma „Primorske dneve na Koroškem“. Po 35 letih takšna vsebinska zasnova ni izpuhtela, temveč je živa posoda z vsebino.

Zalka Kelih-Olip. Foto: Krščanska kulturna zveza (kkz.at)

Glasbene šole odpirajo festival

Zalka Kelih-Olip, tajnica Krščanske kulturne zveze, za primer navaja gledališko skupino Katoliškega prosvetnega društva „Planina“ iz Sel in gledališko skupino iz Štandreža, ki sodelujeta bolj ali manj od začetka. 18. Koroški kulturni dnevi na Primorskem se bodo začeli v petek v Gorici s srečanjem Glasbenih šol. Soprireditelj je Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, spored bodo sooblikovali tudi učenci Slovenske glasbene šole dežele Koroške.

Skupno 12 prireditev

Kakor je v svojem sporočilu poudarila Zalka Kelih-Olip, bodo s skupno 12 prireditvami Slovencem v Kanalski dolini, na Goriškem in Tržaškem posredovali prerez kulturne dejavnosti na Koroškem. Na sporedu bodo še razstava del Izidorja Sterna, predstavitev publikacij, recital „Krst pri Savici“, lutkovne predstave, gledališka predstava in srečanje mladinskih zborov.

Spored je izjemno pester, iz Koroške se bo na Primorskem predstavilo nad 50 kulturnih ustvarjalcev, ki bodo nastopali kot glasbeniki, pevci, gledališki in lutkovni igralci ter umetniki, predstavili pa bomo tudi najnovejše publikacije.

SVSD / Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo