Primorski dnevnik in (ne)recipročnost


Avtor: U.S. Datum: 1962 dni nazaj.


Zunanja ministra Italije in Slovenije Enzo Moavero Milanesi in Miro Cerar sta v Rimu spregovorila o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Ministra Miro Cerar in Enzo Moavero Milanesi (MZZ RS)

Cerar je dopisniku RTV Slovenija Janku Petrovcu dejal, da je v pogovoru izpostavil predvsem vprašanja, o katerih je pred obiskom v Rimu govoril s predstavniki narodne skupnosti. Cerar je opozoril na zavezo Italije, da bo narodni skupnosti vrnila Narodni dom v Trstu. Izpostavil je še financiranje medijev slovenske narodne skupnosti, omenil je Primorski dnevnik, in pri tem izrazil pričakovanje, da bo vodja italijanske diplomacije opozoril svoje kolege v vladi, kako pomembna je izdajateljska dejavnost za manjšino in ohranjanje njene identitete. »Ni primerno, da bi se kakorkoli skrčila sredstva, ki so namenjena za financiranje manjšinskih tiskanih medijev,« je poudaril. Milanesi mu je zagotovil, da bo na to vprašanje opozoril na italijanski vladi. Ministra sta govorila tudi o zastopstvu slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu. Cerar je poudaril, da je pozitivno, da italijanska zakonodaja predvideva zastopstvo manjšine v parlamentu, vendar Slovenija pričakuje nekatere izboljšave tega sistema, da bi bilo v prihodnje to zastopstvo zagotovljeno. Slovenija ne pričakuje recipročnosti, saj bi bila po Cerarjevih besedah to v tem trenutku politično nerealna zahteva, je pa opozoril, da je treba upoštevati te pobude kot zelo legitimne, saj Slovenija zagotavlja visoko raven zaščite italijanski manjšini.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo