Primož Trubar v Trstu


Avtor: U.S. Datum: 2584 dni nazaj.


V okviru obeleževanja leta reformacije sta Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Tržaško knjižno središče priredili okroglo mizo na temo Primož Trubar v Trstu.

Pogovor o Primožu Trubarju v Tržaškem knjižnem središču

Pogovor o Primožu Trubarju v Tržaškem knjižnem središču. Vir: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

20. aprila je tako v Tržaškem knjižnem središču  potekal pogovor o Trubarjevem življenju, o vplivih škofa Bonoma na mladega Kranjca, o Trubarjevem "Savlu, ki je postal Pavel", o koprskem škofu Petru Pavlu Vergeriju ml. in o glasbi prve polovice 16. stoletja. Izpostavljena je bila evropska dimenzija Trubarjevega bivanja v Trstu, kajti še kot mladenič je prišel tja iz Salzburga. Iz mesta sv. Justa je odšel na Dunaj, od koder se je vrnil v Trst, bivanje v mestu v zalivu pa je na slovenskega reformatorja vtisnilo trajni pečat, ki se ga je Trubar s spoštovanjem spominjal celo življenje.

Pogovor z mag. Ivanom Florjancem, rednim profesorjem na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, in Matjažem Črnivcem, generalnim tajnikom Svetopisemske družbe Slovenije, je moderirial dr. Jonatan Vinkler, izredni profesor na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo