Drugo soboto v juniju je bil lep sončen dan. Dvorana Üdiker-Huus v Uitikonu blizu Züricha je bila okrašena z otroškimi risbicami in izdelki s pridihom poletja.

Popoldne, okoli tretje ure, so otroci oblekli rumene majčke z napisom »Slovenski otroci vabijo 2017« VESELO V POLETJE . Nekateri so se nato stisnili k staršem, drugi pa so stekli ven in se lovili ali pa igrali nogomet. V dvorano in k poslušanju sta jih povabili Danaja Berkopec in Mila Marty, ki sta vodili program letošnje prireditve z naslovom Veselo v poletje. Najprej sta poletno vzdušje obiskovalcem pričarali sestri Melinda in Selina Videčnik. Ob spremljavi kitare sta zapeli balado o poletju, morju, ljubezni. Nato so se s svojim programom predstavili otroci. Pri dopolnilnem pouku slovenščine so se v okviru projekta Potepanja po Sloveniji naučili nekaj ljudskih pesmi in plesov in nas tako z glasbo in plesom popeljali v Prekmurje, v Prlekijo, na Gorenjsko in na Primorsko. Njihov nastop je pohvalil gospod veleposlanik, mag. Franc Mikša, in ob tem poudaril velik pomen ohranjanja slovenskega jezika in kulture. Otrokom je zaželel še prijetno druženje in lepe počitnice.

Program je nadaljevala gostja iz Slovenije, plesna učiteljica in animatorka, gospa Mojca Robič. V Sloveniji vodi plesno šolo in pripravlja mjuzikle za otroke in mlade. Otroke je popeljala v Mojčin lepi svet, kjer so skupaj pozdravili različne živali, srečali prijatelje, pekli palačinke, se igrali. S pomočjo glasbe in plesa se nas spomnili, da lahko vsi prispevamo svoj delček h graditvi boljšega sveta. Kako? Tako, da si pomagamo, si delimo igrače in smo prijazni drug z drugim. Otroci, od malčkov pa do najstnikov, so se zelo vživeli v plesni svet, se z lahkoto in hitro naučili nekaj plesnih korakov, predvsem pa v animacij Mojce Robič zelo uživali.

Pesmi in plesu so sledile ustvarjalne delavnice. S pomočjo skrbno izdelanih navodil in prijaznih nasvetov mamice Eve so se kartonska škatla, ščipalke za perilo, palčke in žogica iz stiropora spremenile v pravi mali namizni nogomet. Maja in Anja sta otrokom pomagali, da so lahko pisano okrasili svoje nove majčke. Nekatere so postale nogometne, druge pravljične, tretje poletne. Da so se otroški obrazi spremenili v muce, princese, gusarje ali batmane sta poskrbeli Anina in Darija.

Letošnje druženje je bilo sproščeno, zabavno in ustvarjalno. Poslovili smo se z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo. Še prej pa nas čaka konec šolskega leta, potem pa: VESELO V POLETJE!

Anja Dobrovc, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine
in Petra Zajc, predsednica združenja staršev Martin Krpan