Na sončno soboto, 2. septembra 2017, je Veleposlaništvo Republike Slovenije na Nizozemskem v sodelovanju z različnimi podjetji in prostovoljci spet uspešno predstavljalo lepote in dobrote naše domovine na Festivalu ambasad v zelenem drevoredu v Haagu na Nizozemskem.

Obiskovalci slovenskega paviljona so imeli priložnost izdelati belokranjske pisanice v sklopu delavnice, ki sta jo vodila Tončka Jankovič in Boris Grabrijan iz Krajinskega parka Kolpa. Mesta za mizo so bila stalno zasedena in tako otroci kot odrasli so navdušeno pisali pisanice in jih ponosni odnesli domov.

Na Nizozemskem živeči Slovenci, člani Združenja in ostali prostovoljci so obiskovalce navduševali nad lepotami Slovenije. Aktivne članice Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem, Mojca, Neja in Jana, so posebej za to priložnost spekle slastno orehovo in pehtranovo potico ter gibanico. Mimoidoči so bili nad njimi popolnoma navdušeni in slovenske dobrote so šle kot za med, predvsem zaradi navdušenih prodajalk Eve in Zoje.

V paviljonu je potekala degustacija slovenskih oranžnih vin, ki jo je vodila Marijana Siljeg iz podjetja The Orange Wine Club. Obiskovalci so okušali vina slovenskih vinarjev, ki jih je mogoče kupiti tudi na Nizozemskem.

Festival poleg turistične in kulinarične ponudbe posveča posebno pozornost tudi kulturnim točkam. Na klasičnem odru Festivala je poleg številnih pevcev in glasbenikov s celega sveta nastopila tudi slovenska mezzosopranistka Barbara Koželj, ki je v svojem programu zapela nekaj slovenskih narodnih.

Festival je v enem dnevu obiskalo okrog 40.000 obiskovalcev in slovenski paviljon je bil zelo dobro obiskan.

Mojca Čušin