Priznanje Sandorju Tencetu


Avtor: U.S. Datum: 2550 dni nazaj.


Novinar Primorskega dnevnika Sandor Tence je letošnji dobitnik nagrade Midas, ki jo zveza manjšinskih dnevnikov vsako leto podeljuje novinarju kakega manjšinskega dnevnika. Nagrado mu je sinoči v Barceloni, kjer poteka letna skupščina te manjšinske organizacije, izročila predsednica Edita Slezakova.

Letošnja skupščina poteka v katalonski prestolnici na vabilo katalonske vlade oziroma urada za informiranje katalonske diplomatske službe. Datum ni bil izbran naključno, saj je 23. april v Kataloniji praznični dan. Sv. Jurij, katerega god se praznuje na ta dan, je namreč zavetnik Katalonije, Katalonci pa ta praznik slavijo s posebnim običajem da se ob tej priložnosti obdarujejo s knjigo in vrtnico. V Barceloni to poteka po glavnih ulicah, kjer se na ga dan zbere tudi milijon ljudi. Gre še za en primer miroljubnega pristopa, s katerim želijo Katalonci doseči pravico, da na referendumu odločajo o svoji usodi.

Nagrajenec Sandor Tence in predsednica Midasa Edita Slezakova.

Nagrajenec Sandor Tence in predsednica Midasa Edita Slezakova.

Sandorja Tenceta je na slavnostni podelitvi nagrad predstavil član odbora zveze Midas Bojan Brezigar, ki je med drugim poudaril njegov dolgoletni doprinos k uveljavljanju pravic slovenske manjšine preko aktivega poročanja v Primorskem dnevniku, pa s poročanjem o državni zakonodaji o manjšinah vzbujal zavest, da se manjšinsko vprašanje ne omejuje samo na Slovence v Furlaniji Julijski krajini, ampak je širši pojav, vreden večje pozornosti in večje podpore v vzajemno in torej skupno korist.

Kolega Tence je v svojem zahvalnem posegu poudaril, da nagrado razume tudi kot priznanje Primorskemu dnevniku in kolegom, s katerim ga soustvarja. "Primorski dnevnik in z njim Slovenci v Italiji se čutimo, in smo, sestavni del velike evropske družine. Živimo v državi Italiji, ki sodi med ustanoviteljicami današnje Evropske unije, kateri se je leta 2004 pridružila še naša matična država Slovenija. Evropa je naš dom, zato nas skrbijo naraščajoči pojavi populizmov in nacionalizmov, katerih tarča napadov so marsikje in marsikdaj tudi narodne in jezikovne manjšine. To ni naša Evropa in to tudi ni Evropa njenih ustanoviteljev. Za nas je Evropa strpnost, za nas je Evropa spoštovanje različnosti, med katere sodijo tudi narodne in jezikovne manjšine in naši manjšinski časopisi, ki so njihov glasnik," je med drugim dejal Tence.

Na slovesnosti so podelili tudi nagrado Otto von Habsburg, ki jo Midas vsako leto podeljuje novinarjem večinskih dnevnikov za poročanje o manjšinah. Letošnji nagrajenec je starosta katalonskih novinarjev Josep Maria Espinas Massip za poročanje o Kataloniji v dnevniku El Periodico in nekaterih drugih španskih časopisih.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo