PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI


Avtor: U.S. Datum: 1483 dni nazaj.


Slovenska skupnost Tuzla je v sredo  30.oktobra 2019 ob 18.30 v Ateljeju Ismet Mujezinović v Tuzli, predstavila vsem ljubiteljem kulture in umetnosti, zborovske pesmi in gastronomije mesta Tuzla,  slovensko nesnovno kulturno dediščino. Dogodek je bil razdeljen na  dva dela.

V prvem delu je bila odprta razstava “Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči UNESCO-ve Konvencije”. Avtorji potujoče razstave plakatov so  dr. Nena  Židov in mag. Anja Jerin, kustosinji Slovenskega etnografskega muzeja, ki je koordinator ohranjanja nesnovnega kulturnega blaga v Republiki Sloveniji. Na 24 panojih so, s pomočjo fotografij in kratkega opisa, predstavljeni vsi narodni običaji, spretnosti, obrti in druge tradicije, ki so proglašene za nesnovno kulturno dediščino Republike Slovenije, od katerih su štiri uvrščene na UNESCO-v Reprezentativni seznam. Gre za Škofjeloški pasijon, kurentovanje, kleklanje čipke v Sloveniji, ter umetnosti suhozidne izgradnje. Dodan je še en pano o 20. maju – Svetovnem dnevu čebel, ki je kot takšen proglašen s strani Združenih narodov na iniciativo Republike Slovenije.

Razstavo je odprla pooblaščena ministrica v Veleposlaništvu Republike Slovenije v BiH Gabrijela Matkovic, ki je v svojem nagovoru ob predstavljanju razstave, poudarila pomembnost ohranjanja nesnovne kulturne dediščine. Na začetku odpiranja razstave je nastopil  ŽPZ „Slovenčice“, ki je zapel pesem „Tam sem jaz doma“ pod vodstvom prof. Samre Ibrahimović.

Razstava bo v  Ateljeju Ismet Mujezinović odprta za vse meščane do 15.novembra 2019.

Skupaj z odpiranjem razstave je bil predstavljen tudi gastro kotiček, kjer so obiskovalci  imeli prliožnost, da degustirajo slovenske sladice, ki so jih za to prigodo pripravile pridne članice Slovenske skupnosti Tuzla. Nekatere od sladic so prikazane tudi na razstavljenih panojih.

Drugi del programa je bil posvečen slovenski pesmi in jubileju ŽPZ „Slovenčice“ – 10 obletnici delovanja. V uvodnem delu je predsednica Slovenske skupnosti Tuzla,  Dragica Tešić, predstavila v kratkih črtah delo Skupnosti in Ženskega pevskega zbora “Slovenčice”. Poudarila je, da je slovenska pesem najljepši del slovenske kulturne dediščine, da je zborovsko petje del slovenske kulturne tradicije, da se v Sloveniji rado prepeva, ter da se s slovensko pesmijo lahko izrazi nacionalna identiteta. Potem je še navedla, da je ob desetletnici  delovanja zbora „Slovenčice“ natisnjena dvojezična monografija pod motom „Pojemo vam že 10 let“. Poleg predsednice Skupnosti, je obiskovalcem knjigo predstavil recenzent, publicist Zlatko Dukić, potem pa še avtorica, Mirela Ibrahimović Mehanović, ki je dolgoletna članica zbora.

Prezentacijo knjige so dopolnile slavljenke ŽPZ „Slovenčice“, ki so tuzlanski publiki izvedle nekoliko slovenskih pesmi in eno sevdalinko, nastop pa je bil sklenjen z „Venčkom ljudskih“ - spletom slovenskih narodnih pesmi, ki ga je sestavil in obdelal znani dirigent Igor Švara. Zbor je nastopil pod dirigentsko palico Samre Ibrahimović, tokrat ob  spremljavi pianistke Nine Božić in violinista  Jovana Raškovića.

Ta dogodek so podprli: Veleposlaništvo Republike Slovenije v BiH, Mesto Tuzla, Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in JU “Center za kulturo Tuzla".


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo