Proslava kulturnega dneva v Južnem Banatu


Avtor: U.S. Datum: 2116 dni nazaj.


V Centru za kulturo Kovin je v četrtek, 8. februarja, potekala slovesnost ob "Prešernovem dnevu", slovenskem kulturnem prazniku. Program je bil organiziran v gledališki dvorani pred več kot 300 obiskovalci,  med katerimi so bili tudi visoki gosti iz javnega, kulturnega in političnega življenja Republike Slovenije in Republike Srbije.

Slovesnost ob kulturnem prazniku v Kovinu.

Slovesnost ob kulturnem prazniku v Kovinu.

Proslavi so prisostvovali Njegova Ekselenca Vladimir Gasparič, veleposlanik Republike Slovenije v Beogradu, Roman Weixler, namestnik veleposlanika in pooblaščeni minister, monsignor Stanislav Hočevar, beograjski nadškof in metropolit, Sanja Petrović, županja Občine Kovin s sodelavci, delegacija Mestne občine Pančevo na čelu z županom Sašom Pavlovim, delegacija Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine s predsednikom Sašom Verbičem na čelu, predstavniki slovenskih društev iz Beograda, Novega Sada, Zrenjanina, Vršca, Gudurice, Bele Cerkve, Rume, Niša, Kostolca, Pančeva in Kovina.

V imenu organizatorja je goste pozdravil Josip Veber, predsednik Združenja Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva, prisotne pa so nagovorili tudi Nj. E. Vladimir Gasparič, predsednik Nacionalnega sveta Saša Verbič in županja Sanja Petrović.

Zanimiv program so gostom priredili učenci Osnovne šole Đura Jakšić iz Kovina s svojo izvedbo dramske predstave "Volim Sloveniju". Člani recitatorskega krožka Osnovne šole Olge Petrov iz Banatskega Brestovca so recitirali pesmi Franceta Prešerna in Otona Župančića. Gostje so imeli priložnost slišati čestitke za praznik ki jim jih je poslal minister Gorazd Žmavc z video linkom. V programu so sodelovali tudi učenci dopolnilnega jezika slovenskega jezika in kulture ter člani društva "Logarska dolina" iz Pančeva in podružnice iz Kovina. Gosti so lahko uživali v promotivnih filmih o Sloveniji, dokumentarnem filmu o Francetu Prešernu kot  tudi v videospotih slovenskega ansambla "Avseniki" ter legendarne slovenske skupine "Pepel in kri", ki se je s pesmijo "Dan ljubezni" predstavila na pesmi Evrovizije davnega leta 1975.

Po končanem programu so predstavniki slovenskih društev iz kar nekaj mest v Srbiji dali pobudo, da bi naslednja Osrednja slovesnost "Prešernovega dne" potekala v Nišu v organizaciji Slovenske kulturne skupnosti France Prešeren.

Prešernov dan smo v Pančevu prvič obeležili leta 2010, od leta 2013 pa proslavo vsako leto prireja Združenje Slovencev Južnega Banata "Logarska dolina" iz Pančeva, ki ima podružnico v Kovinu. V Kovinu se Prešernov dan redno praznuje od leta 2013. Program poteka v Centru za kulturo Kovin v organizaciji Osnovne šole Đura Jakšić, Združenja Slovencev  "Logarska dolina" in omenjenega kovinskega Centra za kulturo ob podpri Občine Kovin.

Pred začetkom Osrednje slovesnosti je županja Sanja Petrović v zgradbi Občine Kovin  sprejela visoke predstavnike Veleposlaništva Republike Slovenije,
Beograjske nadškofije, Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine, Občine Pančevo in  pančevskega Združenja Slovencev "Logarska dolina" in njegove podružnice iz Kovina.  Ob tej priložnosti je županja Sanja Petrović kratko predstavila Občino Kovin,  njeno zgodovino, kot tudi naravne, turistične in gospodarske potenciale.  Po končanem sprejemu je dogovorjeno, da bo spomladi v Kovinu organiziran skupni sestanek predstavnikov Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu in slovenskih gospodarstvenikov s čelniki občine in kovinskimi gospodarstveniki.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo