V Slovenskem združenju France Prešeren Skopje so tudi letos, kot vedno, slovesno zaznamovali obletnico smrti našega največjega pesnika.

Proslava je bila 7. februarja v prepolni dvorani Doma humanitarnih organizacij Dare Džambaz v Skopju. Po slovenski in makedonski himni sta prisotne pozdravila predsednica združenja France Prešeren, gospa Anastazija Ribarski in veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedoniji, prof. dr. Milan Jazbec. S svojo prisotnostjo so nas počastili še EU veleposlanik, Samuel Žbogar s soprogo, konzul Gregor Klemenčič in monsignor Ceremotič.

Prijetni povezovalki programa Glorija Ribarska in Iva Serafimova sta nas vodili po svetu pesmi Franceta Prešerna in drugih slovenskih pesnikov. Potem pa nas je pozdravil sam France Prešeren z uvodno pesmijo v Poezije Sem dolgo upal in se bal, ki ga je prepričljivo upodobil Kristijan Gelov.

Naša gledališka skupina v sestavi: Simon Stoiljković, Bisera Stoiljković, Poliksena Alojz, Ognen Kuzmanovski, Katerina Milčin in Dona Mickovska je pod režiserskim vodstvom gospe Suzane Dimove in mentorstvom gospe Neve Serafimove pripravila dramatizacijo Prešernove pesmi Od lepe Vide.

Študenti slovenistike na Filološki fakulteti Blaže Koneski, ki jih je pripravila profesorica dr. Lidija Arizankovska, pa so nam prebrali odlomek iz romana Karfanaum ali As Killed v slovenščini in v makedonskem prevodu njihove profesorice in zapeli pesem Metulji skupine Pliš.

Učenci slovenskega dopolnilnega pouka in kulture Mihaela Trajkovska, Ria Davkovska, Alojz Stibil, Andrej Stefani, Bojana Trajkovska, Viktorija Blažeska in Daniela Trajkovska so pod vodstvom učiteljice Sonje Dolžan pripravili recital sedmih Prešernovih pesmi. Predstavil se nam je tudi Cankarjev Kurent, ki ga je odlično upodobil Damjan Serafimov.

Vrhunec večera pa je bil vsekakor nastop mešanega pevskega zbora pri združenju France Prešeren s solisti Gonco Bogoromovo, Igorjem Ginovskim in Ernesom Ibraimoskim, pod dirigentsko palico maestra Tomislava Šopova, in ob glasbeni spremljavi Andreja Naunova in Marije Dokuzove, ki nas je s svojim ubranim prepevanjem popeljal od Makedonije v Slovenijo in še kam po svetu. Občinstvo je z največjim zadovoljstvom spremljalo njihovo pesem s skandiranjem in pripevanjem refrenov, na koncu pa jih je nagradilo z navdušenim aplavzom.

Za scenografijo sta poskrbeli gospe Aneliza Koneski in Angelca Stoiljković.

Po proslavi nas je ob žlahtni kapljici zabavala glasbena skupina Sanja, Dino in Stefan. Ob slovenski pesmi in prozi ter v prijetnem druženju smo preživeli res lep večer in želimo si, da bi bilo takih še veliko.

Daniela Trajkovska