Prvič spletni vpis tudi za slovenske šole


Avtor: slovenci Datum: 2981 dni nazaj.


Ministrstvo objavilo okrožnico pred božičnimi prazniki - Od 15. januarja dalje možnost registriranja - Od 22. januarja do 22. februarja vpisovanje v vrtce in šole.

Od 22. januarja do 22. februarja bo v Italiji potekalo vpisovanje v otroške vrtce ter šole vseh stopenj za šolsko leto 2016/2017, pri čemer je največja novost ta, da bo tokrat spletni vpis, ki je že nekaj let predviden za italijanske šole, zadeval tudi šole s slovenskim učnim jezikom, kjer je do lani vpisovanje še vedno potekalo s pomočjo tiskanih obrazcev.

Italijansko ministrstvo za šolstvo je okrožnico o vpisovanju objavilo pred božičnimi prazniki, točneje preteklega 21. decembra 2015. Vpisovanje bo možno preko spletne strani www.iscrizioni.istruzione.it, kjer se bodo zainteresirani starši lahko registrirali od 15. januarja dalje (stran trenutno posodabljajo). Izključno spletno vpisovanje je predvideno za osnovne, nižje in višje srednje šole ter za zavode za poklicno izobraževanje (letos so to možnost aktivirali v deželah Lacij, Lombardija, Molise, Piemont, Sicilija in Veneto). Iz spletnega vpisovanja pa so izvzeti otroški vrtci, dalje šole v Dolini Aoste ter v pokrajinah Trento in Bocen, tretji letnik tehničnih in poklicnih zavodov, smer za enološkega tehnika na tehničnih zavodih, izobraževalni tečaji za odrasle in učenci, ki so v postopku posvojitve.

Spletni vpisni obrazec bodo pripravile posamezne šole, obsegal pa bo splošni del z anagrafskimi podatki učencev in specifični del z zahtevo po dodatnih podatkih. Po izpolnitvi in posredovanju obrazca preko še omenjene spletne strani www.iscrizioni.istruzione.it bodo starši po elektronski pošti prejeli potrdilo o vpisu.

Kot že rečeno, bo vpis v otroške vrtce še vedno potekal s papirnatimi obrazci, pri čemer je možno vpisati otroke, ki bodo do 31. decembra letos oz. do 30. aprila 2017 dopolnili tri leta. Spletni vpis je obvezen za vse ostale stopnje šol. Vpis v prvi razred osnovne šole je obvezen za vse otroke, ki bodo do 31. decembra letos dopolnili šesto leto starosti, možen pa je tudi vpis za otroke, ki bodo šest let dopolnili do 30. aprila 2017. Pri tem starši lahko izbirajo med 24-urnim, 27-urnim, 30-urnim in 40-urnim tedenskim urnikom.

Spletni vpis je obvezen tudi za vstop v prvi razred nižje srednje šole, pri čemer bodo starši lahko izbirali med 30-urnim, 36-urnim oz. 40-urnim tedenskim urnikom. Prav tako je spletni vpis obvezen za vstop v prvi razred višje srednje šole, pri čemer je možna izbira učne smeri, ki jo ponujajo posamezni liceji oz. tehnični in poklicni zavodi.

Ivan Žerjal

VIR: Slovenci v sosednjih državah

Foto: bic-lj.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo