Pustovanje učencev iz Hrvaške na Vidmu pri Ptuju


Avtor: U.S. Datum: 1733 dni nazaj.


V ponedeljek, 4. marca 2019, so se učenci, ki sodelujejo v projektu Dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture v Medmurju, udeležili pustne povorke na Vidmu. V sodelovanju z osnovno šolo Videm so se učenci osnovnih šol Sveti Martin na Muri, Selnica in Mursko Središće -podružnica Peklenica, prelevili v kuharje. Vseh skupaj jih je v pustni povorki bilo le nekaj manj kot 400.

Pustna povorka, v kateri so sodelovali tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Medmurja. Foto: OŠ Videm pri Ptuju

Ekskurzijo na Videm je omogočilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oziroma Zavod Republike Slovenije za šolstvo, ki je tudi sicer organizator projekta Dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture. Ta se že drugo šolsko leto izvaja tudi na območju Medmurja.

Enodnevna pustolovščina se je začela tako, da je nas je ob prihodu na OŠ Videm prijazno sprejel in nagovoril ravnatelj, mag. Robert Murko. Učenci in spremljajoči učitelji niso mogli skriti navdušenja nad lepoto šole. Najprej smo si šolo ogledali, nato pa so se učenci po manjših skupinah priključili pouku, kjer so aktivno uporabljali slovenski jezik. Učenci 7. razreda pa so spoznali in se družili z učenci, s katerimi si dopisujejo. V pustni povorki smo se kot kuharji sprehodili po Vidmu in iz naših velikih loncev je omamno dišalo. Na cilju smo si ogledali povorko do konca in učenci so videli še preostale značilne pustne maske tega konca (kurente, orače, pokače, piceke …) ter tako v živo doživeli pustne šege in navade Ptuja in okolice.. Najbolj jih je pritegnil kurent, ki jih je po povorki presenetil tudi v razredu. Z njimi je zaplesal, nato pa si je snel masko in jo opisal ter razložil naloge kurenta. Seveda pa ni manjkala tradicionalna pustna sladica – pustni krofi, s katerimi smo se okrepčali na koncu našega druženja.

Učenci so se polni vtisov vrnili v domače kraje na Hrvaško in komaj čakam, da slišim, kako so doživeli štajersko pustno tradicijo in kaj mi bodo povedali o pustni tradiciji v njihovih krajih.

Učiteljica slovenščine in kulture na Hrvaškem, Aneja Cafuta


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo